Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Starlink

SpaceX lanceert eerste internetsatellieten

24 mei 2019 10:30 Aangepast: 24 mei 2019 20:28

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes vijf minisatellieten in een baan om de aarde gebracht. Die moeten gaan zorgen voor een verbinding voor snel internet op aarde en op termijn ook in de ruimte.

Het project van het bedrijf van ondernemer Elon Musk heeft de naam Starlink gekregen. In totaal moeten hiervoor nog honderden soortgelijke satellieten gelanceerd worden. Totale kosten zijn omgerekend bijna 2,7 miljard euro.

Musk denkt met de bouw van het netwerk een bedrijfsonderdeel te ontwikkelen dat de winstgevendheid van SpaceX kan verhogen. Het bedrijf heeft al toestemming om deze internetdienst in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Zwaarste lading

De Falcon 9-raket, die vertrok vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de staat Florida, had naast de mini-satellieten nog 55 andere satellieten aan boord die elk ongeveer 225 kilo wegen. Daarmee had deze raket de zwaarste lading van alle vluchten in de geschiedenis van het bedrijf.

Voordelen

Volgens SpaceX biedt internet via satellieten veel voordelen. Zo wordt het niet langer nodig overal kabels naartoe te trekken. Vooral voor afgelegen gebieden biedt dat mogelijkheden.

De satellieten moeten op ongeveer 1200 kilometer hoogte in een baan rond de aarde gaan zweven. Daarmee vliegen ze aanmerkelijk lager dan de meeste andere satellieten, die zich op een hoogte van 35.000 kilometer bevinden.

De korte afstand tot de aarde zou tot sneller internet moeten leiden. SpaceX belooft snelheden van een gigabit per seconde (al zullen er verschillende pakketten komen) en een latency van tussen de 25 en 35 milliseconde.

Jeff Bezos

SpaceX krijgt onder andere concurrentie van ’s werelds rijkste man, Jeff Bezos. De Amazon-oprichter heeft zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin, dat ook van plan is satellieten te lanceren. Amazon werkt bovendien samen met Iridium Communications aan CloudConnect, een netwerk dat met behulp van satellieten wereldwijde toegang wil bieden voor internet of thing-applicaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SpaceX mag 7000 extra internetsatellieten lanceren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

SpaceX gaat NASA helpen bij afbuigen asteroïde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore