Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Net echt

Samsung wekt portretfoto's tot leven met AI

23 mei 2019 17:58

Samsung kan foto's van gezichten en portretschilderijen met kunstmatige intelligentie realistisch laten bewegen. Er is zelfs maar één foto nodig.

Kunstmatige intelligentie kan al langer op basis van heel veel bestaand videomateriaal een realistisch ogende nep-versie van iemands gezicht maken: de zogenoemde deepfake. Onderzoekers van Samsung hebben nu een methode ontwikkeld die genoeg heeft aan één enkele foto.

De kunstmatige intelligentie bekijkt een foto van een gezicht en herkent expressieve kenmerken zoals ogen, mond, neus, wenkbrauwen en kaak. Op basis van die ene foto kan de AI dan een volledig bewegend, sprekend en draaiend gezicht genereren. Het resultaat is zeker gezien de minieme hoeveelheid overtuigend, hoewel verre van vlekkeloos.

Als voorbeeld animeerden de onderzoekers bekende afbeeldingen: de Mona Lisa en portretfoto's van Albert Einstein, Marilyn Monroe en Salvador Dalí. Als de technologie van Samsung meer informatie over een gezicht krijgt, leidt dat tot nepvideo's met "meer realisme en een waarheidsgetrouwer uiterlijk". Bij één afbeelding 'raadt' de kunstmatige intelligentie immers hoe iemand er vanuit een andere hoek uitziet, bij meer data weet het systeem het zekerder.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore