Tech

Huawei: eigen besturingssysteem dit jaar al af, als ban VS blijft

23 mei 2019 07:56 Aangepast: 24 mei 2019 08:18
Beeld © AFP

Huawei kan in het najaar al zijn eigen besturingssysteem af hebben voor smartphones en laptops. Dat zegt het hoofd van de consumentendivisie van het bedrijf tegen CNBC.

Huawei maakt voor zijn smartphones nu nog gebruik van Googles Android-systeem en de laptops draaien op Windows. En dat wordt een probleem, want het Chinese techbedrijf is op een zwarte lijst gezet door de VS, waardoor Amerikaanse bedrijven expliciet toestemming moeten krijgen van de overheid voor ze iets aan Huawei mogen verkopen.

Die strafmaatregel voor Huawei is een reactie op de vermoedens van de Amerikanen dat het bedrijf zijn producten gebruikt voor spionagedoeleinden. Iets wat Huawei ontkent.

Plan B

Het is nog niet zeker of het besturingssysteem ook daadwerkelijk op de markt gaat komen, want als het even kan blijft Huawei toch gewoon de Amerikaanse software gebruiken. Als dat niet meer kan, zal Huawei 'plan B' uitrollen, zegt Yu tegen CNBC.

Dat Huawei geen trek heeft om het Amerikaanse Android te vervangen voor een eigen besturingssysteem is niet zo vreemd, want hoewel het bedrijf nu al een eigen app-winkel meelevert, de App Gallery, is die veel minder populair en heeft minder apps dan de Play Store van Google. Internationale gebruikers van Huawei-telefoons zullen de Play Store straks niet meer vinden op hun apparaat.

Begin volgend jaar op internationale markt

Voorlopig ziet het er niet goed uit voor het Chinese bedrijf. Google heeft de toegang tot Android al beperkt voor Huawei en Microsoft heeft Huawei’s MateBook X Pro al uit de webwinkel gehaald.

Het eigen besturingssysteem van Huawei kan in het vierde kwartaal van dit jaar klaar zijn, maar de internationale versie laat zeker nog wat langer op zich wachten. Yu denkt dat die pas in de eerste helft van 2020 af kan zijn.

Panasonic doet ook mee

De strafmaatregelen van de VS, die overigens officieel pas over drie maanden ingaan om overlast voor consumenten re beperken, hebben ook gevolgen voor bedrijven buiten de VS die zakendoen met Huawei. Eerder maakte bijvoorbeeld het Nederlandse NXP al bekend dat het deels stopt met leveren aan Huawei en gisteren besloten ook de Britse telecomproviders Vodafone en EE om geen Huawei-telefoons meer de verkopen.

Vandaag maakte het Japanse Panasonic bekend zich aan te sluiten bij die groeiende groep bedrijven. Producten van het bedrijf die voor meer dan een kwart uit Amerikaanse materialen en technologieën bestaan worden niet meer aan Huawei geleverd.

Ook Toshiba, net als Panasonic Japans, stopt een deel van zijn leveringen aan Huawei. Daarbij gaat het in ieder geval om de chips van het bedrijf.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van