Ga naar de inhoud
Met lichte modus en kaomoji

Microsoft brengt Windows 10 mei-update met nieuwe functies uit

Microsoft begint met de uitrol van de mei 2019-update van Windows 10, met onder meer een lichte modus, het vernieuwde Start-menu en meer.

De grote Windows 10-update wordt vanaf woensdag voor gebruikers uitgerold. Wie handmatig in Windows Update naar nieuwe updates zoekt, kan controleren of de update al voor zijn of haar pc beschikbaar is. Microsoft biedt de update gefaseerd aan, om te zien hoe apparaten op de update reageren. Microsoft doet dat na grote problemen met een update die in oktober 2018 werd uitgerold, en die problemen pas in maart van dit jaar breed beschikbaar kwam.

De Mei 2019-update biedt een aantal nieuwe functies voor Windows 10, we zetten er vijf op een rij:

Licht thema

Windows 10 gebruikte tot nu toe standaard een vrij donker thema. Dat werd niet bepaald consistent toegepast en was daardoor verre van een volledige donkere modus. Aangezien veel apps een licht uiterlijk gebruiken, biedt de nieuwe lichte modus wel een meer samenhangend geheel.

Simpeler Start-menu

Het Start-menu van Windows 10 was tot nu toe een vrij vol en verzadigd geheel met veel keuzes. In het Start-menu staan nu voortaan de recente apps en documenten van de gebruiker centraal. Daarna volgt een tab met alle apps, nog eentje voor documenten en een sectie met de vaak willekeurige suggesties van Windows 10 kan makkelijk worden uitgevinkt.

Nadeel: het nieuwe Start-menu is alleen te zien op nieuwe accounts, niet voor gebruikers die na de mei-update verdergaan op hun bestaande account.

Windows-updates pauzeren

Windows 10 wordt nog beter in het zelfstandig plannen van het beste moment om updates te installeren. Dat doet Windows 10 het liefst wanneer de gebruiker er niks van merkt. Maar gebeurt het toch, kan de gebruiker de update vijf keer met steeds zeven dagen uitstellen. Het gaat daarbij om de kleinere, tussentijdse beveiligingsupdates. Uiteindelijk wil Microsoft die updates voor de veiligheid wel alsnog automatisch installeren, maar gebruikers hoeven er niet meer door onderbroken te worden.

Grote nieuwe updates zoals deze mei-update kunnen in het vervolg vrijwel eindeloos worden uitgesteld, met één maar. Als gebruikers grote updates zo lang tegenhouden dat hun Windows 10-versie niet meer wordt ondersteund, zal Windows die update alsnog automatisch installeren.

Cortana en Zoeken gescheiden

Tot nu toe waren de zoekfunctie voor het besturingssysteem en de slimme assistent gekoppeld in één zoekveld. Verwarrend, want ze hebben twee verschillende doeleinden. In deze update wordt de virtuele assistent Cortana losgeweekt van de zoekfunctie. Zoeken laat gebruikers nu weer gewoon woorden intikken om apps en bestanden te vinden, Cortana staat als losse knop naast de loep-knop van de zoekfunctie.

Kaomoji ¯\_(ツ)_/¯

Het emoji-venster van Windows 10 heeft voortaan ook een speciaal kaomoji-tabje. Die Japanse versie van de emoticon gebruikt net als de westerse versie ook enkel leestekens, maar dan Japanse en vaak veel meer. Zo zijn er kaomoji als (ಠ⌣ಠ), (╯°□°)╯︵ ┻━┻ , (* ̄(エ) ̄*) en natuurlijk ¯\_(ツ)_/¯. De kaomoji zijn net als emoji te vinden in het emoji-menu dat met de Windowsknop+punt kan worden opgeroepen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's