Het OM en de FIOD hebben de zogeheten cryptomixerdienst Bestmixer.io offline gehaald. Bestmixer.io is volgens opsporingsdienst FIOD een belangrijke witwasmachine voor cryptovaluta. Door die uit de lucht te halen een grote slag toegebracht aan criminelen die geldstromen verhullen, zegt de fiscale opsporingsdienst.
Bij invallen zijn zes servers in Nederland en Luxemburg ontmanteld en in beslag genomen.
Er zijn geen mensen gearresteerd. Of dat binnenkort alsnog gebeurt is onduidelijk. De FIOD gaat de in beslag genomen data eerst analyseren met Europol en delen met andere landen.
"We hebben een van de drie grootste aanbieders offline gehaald en daarmee laten we zien dat criminelen niet meer anoniem zijn", zegt een woordvoerder van de FIOD.
Cryptomixer?
Een cryptomixer is een dienst waarmee mensen makkelijker kunnen verbergen waar cryptovaluta vandaan komen of naartoe gestuurd worden, uiteraard tegen een kleine vergoeding.
Dat werkt als volgt. Als bezitter van cryptovaluta stuur je een hoeveelheid naar de dienst, die ze mengt met anonieme valuta van anderen. Daarna worden ze in een andere samenstelling en in andere hoeveelheden weer teruggestuurd.
Daardoor is niet meer te achterhalen waar het vandaan komt.
Criminele herkomst
Veel van de gemixte cryptovaluta bij Bestmixer.io, hebben een criminele herkomst of bestemming, blijkt uit het onderzoek van de fiscale opsporingdienst. De FIOD vermoedt dat dit is gedaan om de criminele geldstromen te verhullen en wit te wassen.
De FIOD deed sinds afgelopen zomer onderzoek naar de mixerdienst, samen met Europol en autoriteiten in Frankrijk, Luxemburg en Letland.
Bestmixer.io bood zijn diensten sinds mei vorig jaar aan, en haalde een omzet van minstens 200 miljoen dollar. BestMixer garandeerde de anonimiteit van hun gebruikers.
Privacy
Cryptomixers als BestMixer worden niet alleen gebruikt door criminelen, zegt cryptovaluta-expert Jan-Willem Burgers.
"Veel overheidsdiensten doen alsof dit mysterieuze duistere diensten zijn. Maar het wordt ook gewoon gebruikt door mensen die niet willen dat iedereen weet dat je iets met bitcoins doet."
Want anonimiteit is bij crypto niet bepaald een garantie. "Volledige anonimiteit bestaat niet. Het hangt heel erg af van het type cryptovaluta en de gebruiker. Voor de gemiddelde gebruiker is bitcoin bijvoorbeeld niet heel anoniem. Behalve als je weet hoe je het goed kunt gebruikt."
De meeste mensen kopen bitcoins namelijk met een rekeningnummer, wat het natuurlijk niet heel ingewikkeld maakt. "Daar staat bij geregistreerd naar wie het bedrag is gegaan", zegt Burgers.
Er zijn ook bedrijven die met algoritmes in kaart kunnen brengen welke bitcoin-adressen bij welke persoon horen. En juist met een mixer, maak je dat een stuk ingewikkelder.