Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Wurgde concurrentie'

Qualcomm schuldig aan machtsmisbruik in patentzaak

22 mei 2019 13:35
Beeld © Getty

Chipmaker Qualcomm heeft zijn macht op de chipmarkt misbruikt om excessieve licentieprijzen voor zijn patenten te vragen.

Dat oordeelde de rechter in de slepende rechtszaak tussen de Amerikaanse federale handelscommissie en chipmaker Qualcomm, meldt The Wall Street Journal. De rechter vindt dat Qualcomm de Amerikaanse mededingingswet heeft geschonden door onredelijk hoge vergoedingen te vragen voor zijn patenten.

Qualcomm inde die vergoedingen vaak door een percentage van de verkoopprijs van smartphones te rekenen. Door de dominantie van Qualcomm kunnen veel smartphonemakers niet om de patenten van de chipmaker heen. "Qualcomms licentiepraktijken hebben de concurrentie jarenlang verstikt op belangrijke punten van de markt, en heeft daarmee rivalen, fabrikanten en consumenten geschaad", stelt de rechter.

De rechter denkt ook dat de komst van 5G-internet geen verandering in de praktijken van Qualcomm zal brengen. Het bedrijf heeft vrijwel geen concurrentie als het gaat om het leveren van 5G-patenten en 5G-chips en op grote schaal. Chipmaker Intel zei laatst te stoppen met het ontwikkelen van 5G-modems, nadat zijn grootste klant Apple schikte in een jarenlange rechtszaak met Qualcomm.

Nieuwe afspraken tegen eerlijke prijzen

De rechter draagt Qualcomm nu op om zijn licentie-overeenkomsten opnieuw te onderhandelen met zijn klanten. Dat moet onder eerlijke omstandigheden gebeuren, zonder te dreigen om de toegang tot chips af te nemen. Qualcomm moet zijn patenten ook tegen een eerlijke en redelijke prijs aan zijn concurrenten licentiëren.

Bovendien mag Qualcomm geen exclusieve deals met smartphonemakers meer sluiten om concurrenten buitenspel te zetten. Qualcomm had jarenlang zo'n overeenkomst met Apple, die de spil vormde van de onlangs geschikte rechtszaak tussen de twee bedrijven. Apple weigerde jarenlang patentkosten te betalen, omdat het bedrijf die die te hoog achtte.

Beurskoers onderuit

In de voorbeurshandel neemt het aandeel van Qualcomm direct een duik na de uitspraak van de Amerikaanse rechter. Op de Nasdaq is het aandeel al met ruim 7 procent gedaald. Een schril contrast met de cijfers na de schikking met Apple, toen het aandeel Qualcomm juist met 50 procent in waarde steeg.

De komende zeven jaar staat Qualcomm onder toezicht, om te controleren of het bedrijf zich aan de uitspraak van de rechter houdt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple en Qualcomm schikken patentruzie, koers Qualcomm stijgt 23 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore