Drone-alarm

Is na Huawei ook het Chinese dronemerk DJI de klos?

21 mei 2019 17:37 Aangepast: 21 mei 2019 18:09
Beeld © DJI

Na de sancties voor Huawei dreigen er meer Chinese bedrijven op de zwarte lijst van de VS te komen. De Amerikaanse regering heeft nu gewaarschuwd voor het doorspelen van gevoelige data door drone-fabrikanten.

Het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft een officiële waarschuwing uitgestuurd naar consumenten en bedrijven die gebruik maken van drones die in China worden geproduceerd. Het Department of Homeland Security (DHS) heeft 'grote bezorgdheid' over technologie die informatie terug kan sturen naar China. Dat staat in een waarschuwing, meldt CNN.

"Deze zorgen gelden voor bepaalde in China geproduceerde onbemande apparaten, die mogelijk gevoelige informatie kunnen verzamelen en overdragen, aangezien China strenge verplichtingen oplegt aan zijn burgers om nationale inlichtingen te ondersteunen", schrijft de DHS.

Aanval op DJI

Al wordt dronefabrikant DJI niet expliciet genoemd, het lijkt een direct aanval op het bedrijf, dat al jaren marktleider is. DJI laat in een statement weten dat het zich altijd keurig aan de regels houdt en dat consumenten altijd 'volledige controle hebben' op hoe de data wordt verzameld en opgeslagen.

"Bij DJI is veiligheid de kern van alles wat we doen en het beveiligen van onze technologie is onafhankelijk geverifieerd door de overheid van de VS en door grote Amerikaanse bedrijven."

Beveiligingslek

Toch is het bedrijf niet brandschoon. In november 2018 zorgde een lek bij DJI ervoor dat buitenstaanders live konden meekijken. Een jaar eerder voegde het bedrijf een privacymodus toe, omdat het tot die tijd altijd de locatie uploadde naar de cloud. DJI deed dit nadat het Amerikaanse leger militairen verbood nog langer voor de lol met een drone rond te vliegen op de basis.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore