Fietspad als voorproefje

Fietsen door het museum

29 mei 2019 11:52

Vanaf juni kunnen fietsers dwars door het Oorlogsmuseum Overloon fietsen. De hi-speed rondleiding geeft fietsers een indruk van wat er te zien is.

Vanaf komende maand kunnen fietsers dwars door het Oorlogsmuseum Overloon fietsen. De hi-speed rondleiding geeft fietsers een indruk van wat er te zien is.

De fietsbrug is wereldwijd de eerste in een museum. Op 3,5 meter hoogte fiets je 90 meter lang dwars door Oorlogsmuseum Overloon. Eenmaal uit het museum rij je weer lekker naar beneden. Het indoor fietspad maakt onderdeel uit van een fietsroute die het museum verbindt met Britse en Duitse militaire begraafplaatsen in de buurt.

Het bouwen van de brug is het probleem niet, zegt museumdirecteur Erik van den Dungen. “Maar een fietsbrug is nog nooit binnen gebouwd. Je loopt tegen allerlei zaken aan. Hoe kun je de fietsers veilig afvoeren bij brand? Zonder dat ze, als er geen noodsituatie is, het museum binnenglippen. De lift uit het oorspronkelijke plan is vervangen door een talud. 

Het Oorlogsmuseum Overloon is het grootste oorlogsmuseum van Nederland en heeft een grote collectie militaire voertuigen. De Panther-tank is de meest bekende. De B-25 Mitchell bommenwerper in het museum was onderdeel van het Nederlandse 320 Squadron dat bij de Britse RAF vloog. En er is nog veel meer te vinden, waaronder een Renault FT-17-tank of de 'Dragon Wagon'-transportwagen mét Sherman-tank op de trailer.

De officiële opening is in september, tijdens de 75e herdenking van de operatie Market Garden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore