Ga naar de inhoud
Gokje wagen

Nintendo stopt met mobiele games met lootboxes in België

Beeld © Nintendo

Nintendo gaat het voor Belgen onmogelijk maken om de smartphone-games Fire Emblem Heroes en Animal Crossing: Pocket Camp te spelen. Dat besluit volgt omdat de Belgische Kansspelcommissie de lootboxes ziet als kansspelen.

Weer heeft een game-ontwikkelaar gereageerd op het standpunt van de Belgische Kansspelcommissie dat zogeheten lootboxes, digitale schatkistjes in games, tegen de wet zijn. Na Battlefront 2 en FIFA is het nu Nintendo dat maatregelen neemt. Nintendo doet dat wel heel rigoureus: het stopt per 27 augustus met het beschikbaar stellen van deze games in België, zo schrijft het bedrijf op zijn website.

Nintendo zegt te stoppen vanwege 'onduidelijke situatie in België omtrent bepaalde in-game verdienmodellen'. Spelers die nog betalen voor een dienst in de spellen, kunnen deze blijven gebruiken tot de dienst is afgelopen.

Verder zegt Nintendo ook in de toekomst geen spellen met lootboxes meer in België uit te brengen. Lootboxes zijn verrassingspakketjes waarvoor met echt geld betaald moet worden. De speler weet voordat hij het schatkistje koopt niet wat erin zit.

Nederland

De Belgische Kansspelcommissie stelt daarom lootboxes gelijk aan een kansspel en daar hebben de gamemakers geen vergunning voor.

De Nederlandse Kansspelautoriteit constateerde eerder dat lootboxes alleen illegaal zijn als deze kunnen worden verhandeld op een marktplaats, om zo echt geld te verdienen. De Nederlandse game-industrie wil dat de Kansspelautoriteit meer duidelijkheid geeft over deze uitleg.