Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

VS krabbelt een beetje terug: sancties tegen Huawei tijdelijk verzacht

21 mei 2019 08:18 Aangepast: 24 mei 2019 12:30
President Donald Trump en minister van Handel Wilbur Ross. Beeld © AFP

De Amerikaanse handelssancties tegen Huawei worden tijdelijk verzacht, om de gevolgen van de sancties voor gebruikers van het Chinese telecombedrijf te minimaliseren.

Om Huawei in staat te stellen netwerkapparatuur die zij onderhouden werkend te houden en telefoons nog even van software-updates te voorzien, mag het Chinese bedrijf nog 90 dagen producten kopen van Amerikaanse makelij. 

"De tijdelijke licentie geeft operators tijd om andere regelingen te treffen en het ministerie tijd om te beslissen wat gepaste langetermijnmaatregelen zijn voor Amerikaanse en buitenlandse telecomproviders die nu leunen op Huawei voor essentiële diensten", zegt Wilbur Ross, de minister van Economische Zaken in een statement op de site van het ministerie.

Uitzondering

Onder de uitzondering valt alleen technologie die nodig is om netwerken en al bestaande mobiele telefoniediensten werkend te houden. Bedrijven die hun producten aan Huawei willen verkopen moeten hiervoor goedkeuring vragen aan het Bureau van Industrie en Veiligheid van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

Tot goedkeuring is gegeven, moeten bedrijven ervan uitgaan dat ze geen zaken mogen doen met Huawei. Dat bedrijf is 16 mei op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst, omdat het volgens de Amerikanen een gevaar is voor de nationale veiligheid of buitenlandse politieke belangen. Zaken doen met een bedrijf op deze lijst, is dan verboden voor andere bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse chipfabrikant NXP stopt deels met leveren aan Huawei

Techreuzen voorzichtig

Dat zorgde er gisteren voor dat de Amerikaanse techreuzen Intel, Qualcomm en Broadcom voorlopig niet leveren aan Huawei. Ook het Nederlandse NXP stopt met het leveren van bepaalde producten aan de Chinese techreus.

Google is blij met het uitstel van 90 dagen omdat het daarmee telefoons die op besturingssysteem Android draaien kan blijven updaten en beveiligen. "Dat is in het belang van iedereen", aldus een woordvoerder tegen RTL Z. Wat na die periode gebeurt, is overigens hoogst onzeker. Het ministerie meldt dat het als de 90 dagen verstreken zijn, gekeken zal worden of deze periode wordt verlengd.

Kijk ook: is Huawei de klos?

Politieke druk

De maatregelen tegen Huawei passen in de strijd om de technologische macht tussen de Verenigde Staten en China. Huawei is een van de belangrijkste telecombedrijven ter wereld en een belangrijke kandidaat voor de aanleg van het nieuwe supersnelle mobiele internet 5G.

De VS zetten bondgenoten flink onder druk om niet met Huawei in zee te gaan, met wisselend resultaat. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld wordt Huawei niet helemaal geweerd bij het aanleggen van 5G, iets dat bijvoorbeeld Australië wel doet. In Nederland moet de overheid nog een besluit nemen. 

Topman Huawei: wij zijn voorbereid

Dat de VS deze maatregelen nu verzachten, betekent niet dat ze terugkomen op de Huawei-ban, zegt Kevin Wolf, een voormalige medewerker van het ministerie tegen persbureau Reuters. "Dit is geen overgave, maar huishouden."

Volgens Huawei-topman Ren Zhengfei maken de maatregelen en de tijdelijke verzachting ervan beide überhaupt maar weinig uit. "De maatregelen van de Amerikaanse overheid onderschatten onze capaciteiten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kan ik nog wel bellen en appen met mijn Huawei-telefoon?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore