Privacy

'Facebook gaf data gebruikers aan providers'

20 mei 2019 22:57 Aangepast: 20 mei 2019 23:11
Beeld © Getty Images

Facebook is weer in opspraak geraakt vanwege het delen van gebruikersgegevens met externe partijen. Het bedrijf heeft allerlei data over gebruikers aan telecomaanbieders gegeven.

Dat meldt de nieuwssite The Intercept op basis van ingewijden en documenten van Facebook. Het bedrijf verzamelde met zijn apps gegevens over onder andere de locaties van gebruikers, hun interesses en de sociale groepen waartoe ze behoorden. Die data heeft Facebook volgens The Intercept aangeboden aan ongeveer 100 telecomaanbieders in zo'n 50 landen. 

Met de persoonlijke gegevens konden bedrijven onder meer hun advertentiecampagnes op Facebook nog gerichter maken. Daar verdiende Facebook vervolgens aan. 

De gegevens werden niet alleen verzameld met de Facebook-apps voor iOS en Android, maar ook met Instagram en Messenger. De data zijn onder meer gebruikt voor advertenties afgestemd op de etnische achtergrond van mensen, aldus The Intercept. Ook gebruikten telecomproviders de informatie voor vergelijkingen met de concurrentie, bijvoorbeeld over het aantal klanten dat ze van concurrenten hadden gewonnen of juist aan hen waren kwijtgeraakt. 

Screenen klanten

Ook zouden de data zijn gebruikt voor het screenen van klanten, waarbij hun kredietwaardigheid zou zijn ingeschat. Dat is volgens The Intercept mogelijk in strijd met de Amerikaanse wet.

Facebook zegt zelf geen diensten rond het inschatten van de kredietwaardigheid van gebruikers aan te bieden. Ook zegt het bedrijf dat de gegevens die het leverde aan telecomaanbieders en telefoonfabrikanten al waren verzameld voor andere doeleinden.

Data Instagram-influencers gelekt

Maandag bleek ook dat de persoonlijke gegevens van miljoenen Instagram-influencers en bekendheden, die door een Indiaas bedrijf zijn verzameld, zijn uitgelekt. De data stonden bij het bedrijf Chtrbox uit Mumbai op een onbeveiligde server. Het ging onder meer om e-mailadressen en telefoonnummers.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privé-data miljoenen Instagram-influencers uitgelekt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook past nieuwsfeed aan: nu nog persoonlijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van