Illegaal schrapen

Privé-data miljoenen Instagram-influencers uitgelekt

20 mei 2019 21:43 Aangepast: 21 mei 2019 12:03
Beeld © Getty

Een groot lek bij een bedrijf dat Instagram-data verzamelt heeft ervoor gezorgd dat telefoonnummers en persoonlijke mailadressen van beroemdheden vindbaar waren.

De persoonlijke gegevens van meer dan 49 miljoen influencers op Instagram hebben korte tijd onbeschermd online gestaan, schrijft technieuwsite TechCrunch. De site kon zien hoe de database elk uur groeide met nieuwe gegevens van Instagram-accounts. Zo zag TechCrunch bij deze accounts persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers en mailadressen.

Foodbloggers

TechCrunch heeft geen namen genoemd van gedupeerde influencers, maar volgens de site gaat het onder andere om 'hooggeplaatste influencers, waaronder prominente foodbloggers, beroemdheden en andere sociale media influencers'. Ook zouden verschillende bedrijven getroffen zijn.

De boosdoener is waarschijnlijk het Indiase bedrijf Chtrbox, dat influencers koppelt aan merken. De influencers die TechCrunch gebeld heeft ter controle van de gegevens zeggen allemaal nooit met Chtrbox gewerkt te hebben.

Schraap-software

Naast de privégegevens werd ook de publieke informatie verzameld, waardoor het volgens TechCrunch waarschijnlijk gaat om 'scraping software', een computerprogramma dat alle informatie bij elkaar schraapt en daarvan een eigen database maakt.

Informatie verzamelen van accounts via scraping is niet toegestaan en moederbedrijf Facebook zegt de zaak te onderzoeken. Instagram kwam in 2017 ook al negatief in het nieuws, nadat een hacker de persoonlijke gegevens van 6 miljoen influencers verkocht in ruil voor bitcoins.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van