Google Glass leeft

Google ziet toekomst in AR-bril: Google Glass 2 aangekondigd

20 mei 2019 21:19 Aangepast: 20 mei 2019 21:57
Beeld © Google

Voor het eerst sinds 2012 heeft Google een nieuwe versie van de Google Glass aangekondigd. De nieuwe bril voor augmented reality kost 999 dollar en is bedoeld voor gebruik binnen bedrijven.

Mocht je denken dat de Google Glass een stille dood is gestorven na de geflopte productlancering jaren geleden, dan heb je het mis. Google heeft maandag de Glass Enterprise Edition 2 officieel aangekondigd. Het is een nieuwe versie van de Google Glass met betere specificaties.

Sterker nog: Google heeft de bril-afdeling nu gepromoveerd tot een aparte tak in het bedrijf en daarmee is het niet meer een 'moonshot'-project, schrijft Google. Dit betekent dat Google vertrouwen heeft in de toekomst van de slimme bril.

Chirurgen en orderpickers

De Glass 2 is specifiek bedoeld voor de zakelijke markt. Google richt zich op fabrieksmedewerkers, orderpickers en chirurgen. Oftewel werknemers die twee handen willen gebruiken en toch steeds actuele informatie in hun gezichtsveld willen hebben.

De eerste Google Glass had in het begin nog als doel om voor de consumenten een verlengstuk van de smartphone te worden. Het kleine augmented reality-schermpje kon berichten weergeven en via de ingebouwde camera kon je snel foto's maken.

Maar omstanders vertrouwden de bril niet en al snel werden Google Glass-dragers 'glassholes' genoemd. De bril verdween uit de aandacht, al werd hij nog wel gebruikt in een Nederlands distributiecentrum.

Stuk goedkoper

De nieuwe Glass 2 ziet er ongeveer hetzelfde uit als de eerste uitgave, maar bevat veel verbeteringen. De bril draait tegenwoordig op Android, waardoor het makkelijker is om apps te maken voor het apparaat. Ook wordt de bril nu snel opgeladen via usb-c en is de camera beter. De ingebouwde chip kan nu sneller analyses doen, zodat de bril via kunstmatige intelligentie de omgeving beter scant.

Hiermee wordt de Glass 2 meer zoals de Microsoft Hololens, waarvan eerder dit jaar ook een tweede versie werd gepresenteerd. Ook de Hololens is vooral gericht op de zakelijke markt.

De bril kost vanaf 999 dollar en is daarmee een stuk goedkoper dan zijn voorganger. Deze kostte namelijk 1500 dollar. Google verkoopt de bril aan bedrijven die zich moeten melden bij het salesteam.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: HoloLens 2 toont de toekomst van augmented reality

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore