Tech

Robot tekent als mens door naar tekening te kijken

20 mei 2019 17:57 Aangepast: 20 mei 2019 19:26

Onderzoekers hebben een robot gemaakt die menselijk handschrift en tekeningen kan imiteren, alleen door er naar te kijken.

Het algoritme is een stap richting een vloeiendere communicatie tussen mens en machine, zeggen onderzoekers van de Brown University. "Door enkel te kijken naar de afbeelding van een schets of een geschreven woord, kan de robot elke pennenstreek in één continue actie nabootsen", zegt onderzoeker Atsunobu Kotani.

"Dat maakt het moeilijk voor mensen om te bepalen of het geschreven was door een robot of door een mens", aldus de onderzoeker. De robot kan door het zien van het eindresultaat zelfstandig uitvogelen met welke pennenstreken een tekening of woord op papier is gezet. "Bij veel bestaand werk op dit gebied moet de robot informatie hebben over de volgorde waarin iets op papier is gezet", zeggen de onderzoekers. "Als je een robot iets zou willen laten schrijven, zou je dat per pennenstreek moeten programmeren."

De robot bootst zelfstandig nog niet altijd de juiste volgorde van pennestreken na, maar het eindresultaat lijkt wel goed. De robot kon Japanse karakters met een nauwkeurigheid van zo'n 93 procent nabootsen. Zelfs volledig anders geschreven letters, zoals cursief, konden door de robot worden nagebootst zonder verdere training.

De onderzoekers zien zelfs voor zich dat robots op een dag handgeschreven post-it-briefjes voor mensen achterlaten. De voorlopige vuurproef voor de robot was het natekenen van een simpel geschetste Mona Lisa. Dat lukte, en is volgens de onderzoekers indrukwekkender dan wat een printer doet. Die drukt een afbeelding immers maar per horizontale streep af, terwijl de robot tekent zoals een mens dat doet.

Bekijk ook: Worden robots slimmer dan mensen?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`