Tech

Nederlandse chipfabrikant NXP stopt deels met leveren aan Huawei

20 mei 2019 16:19 Aangepast: 24 mei 2019 12:30
Beeld © ANP

De Nederlandse chipfabrikant NXP stopt met het leveren van bepaalde producten aan de Chinese techreus Huawei. Het gaat om een deel van de producten die vallen onder de sanctiemaatregelen die de VS treft tegen Huawei.

NXP laat aan RTL Z weten dat het bepaalde producten niet meer kan leveren aan Huawei, omdat het bedrijf zich houdt aan internationaal geldende regels en dus ook de Amerikaanse maatregelen.

Amerikaanse bedrijven mogen zonder toestemming van de overheid geen producten meer leveren aan Huawei, omdat het bedrijf wordt gezien als potentieel gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid. 

Het zorgde ervoor dat Amerikaanse chipfabrikanten stoppen met het leveren aan Huawei, meldde Bloomberg eerder.

Geen volledige boycot

Het betekent niet dat NXP helemaal niet meer levert aan Huawei, laat de woordvoerder weten. Het bedrijf doet geen mededelingen over welke onderdelen precies vallen onder het verbod. Producten die niet vallen onder de strengere maatregelen die de VS afgelopen week aankondigde, worden volgens NXP wel gewoon geleverd.

Het bedrijf, zo meldt het op de eigen site, bezit drie wafer-fabrieken in de VS, die ze zelf draaiende houden. Wafers worden gebruikt bij de fabricage van computerchips en het maken ervan is complex, tijdrovend en duur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boycot door VS wordt pijnlijk: 'geen chips meer voor Huawei'

Aanvraag bij de Amerikaanse overheid

NXP zal ongetwijfeld een aanvraag doen bij de Amerikaanse overheid om toch te mogen leveren, zegt Jos Versteeg, analist bij Insinger Gilissen. "Het hoeft niet te betekenen dat ze meteen niets meer mogen leveren. Ze moeten die aanvraag doen, of ze mogen leveren. Dan bepaalt de overheid in welke mate dat wel of niet mag."

Maar als er een verbod komt en NXP volgens de Amerikaanse regels wil spelen, raakt dat het bedrijf ongetwijfeld in de portemonnee, verwacht hij.

Paar procent van de omzet

Ongeveer de helft van de omzet van het Nederlandse chipbedrijf komt uit China en volgens het FD is Huawei een van de tien grootste klanten van NXP.

"Een wilde gok: dan heb je het toch wel gauw over 10 tot 20 procent", zegt Versteeg. "Als het een deel van producten betreft zal het minder zijn, en zal het om enkele procent van de omzet gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van