Trend in VS

Nieuwe oplichtingstruc: kinderen 'virtueel gekidnapt'

20 mei 2019 15:44 Aangepast: 20 mei 2019 23:01
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om mensen op te lichten. Ze doen alsof ze je kind hebben ontvoerd en eisen losgeld: 'virtual kidnapping' heet het. En de truc lijkt echt, omdat de nepkidnappers bellen met het telefoonnummer van je zoon of dochter.

"Ik heb je zoon en ga hem kapotmaken." Dat zei de crimineel tegen de Amerikaanse Joseph Baker en zijn vrouw Maggie, zo vertellen ze tegen CNN. Hij gaat door: "Als je de politie belt, weet ik dat en maak ik hem dood. Ik heb een scanner."

De afperser wist allerlei privédingen, zoals wie ze waren en waar ze woonden. En hij belde met de telefoon van hun zoon Jake. Uit paniek werd er losgeld betaald. Maar toen ze thuiskwamen, bleek hun zoon Jake gewoon thuis te zijn - ongedeerd.

Toename

Volgens de FBI is er een toename te zien in deze nieuwe vorm van oplichting en afpersing. "Het is een snelle manier om geld te verdienen, en het is een stuk gemakkelijker om een virtuele kidnapping uit te voeren dan een echte", vertelt Matthew Horton, hoofd internationale criminaliteit bij de FBI. Volgens hem stamt deze criminaliteit uit Mexico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cybercriminelen verkopen wachtwoorden van honderden Nederlandse bedrijven

De criminelen bellen met het telefoonnummer van het kind, maar zonder die telefoon in handen te hebben. Dat kan door een techniek die 'spoofing' heet, waarmee je met internetbeldiensten je voor kunt doen als een ander telefoonnummer. Ook wordt er niet al te veel losgeld gevraagd, veelal maar een paar duizend dollar, om zo de drempel om te betalen zo laag mogelijk te houden. 

Slachtoffers worden volgens de FBI willekeurig uitgekozen, waarna de criminelen informatie over hen opzoeken via sociale media. Door websites als Facebook, Twitter en Instagram door te spitten, kunnen ze veel informatie vinden - zoals waar een kind op school zit en wie zijn of haar vrienden zijn.

Nederland

De FBI geeft als tip om, indien je met zo'n situatie wordt geconfronteerd, de crimineel aan de telefoon te houden. Eis een teken van leven, zoals een foto of gesprek. Ook valt het aan te raden om je kind via een andere manier, zoals WhatsApp, te bereiken. De criminelen kunnen namelijk wel bellen met het telefoonnummer van je kind, maar niet de verstuurde WhatsApp-berichten ontvangen.

De politie is gevraagd of deze oplichtingspraktijken ook in Nederland voorkomen. De Fraudehelpdesk zegt dat het nog geen meldingen van deze vorm van oplichting en afpersing heeft gehad. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van