Gamestreaming

'PlayStation-divisie verrast door Sony-deal met Microsoft'

20 mei 2019 07:07 Aangepast: 20 mei 2019 19:25

De PlayStation-divisie van Sony werd verrast door het nieuws dat Sony en Microsoft een samenwerking in cloudgaming beginnen.

Sony en Microsoft kondigden vorige week aan dat zij gaan samenwerken aan technologie voor gamestreaming. Sony zal zijn huidige en toekomstige gamestreamingdiensten op de Azure-servers van Microsoft draaien. Dat nieuws kwam als een verrassing, ook voor de volledige game-divisie van Sony, meldt Bloomberg.

Managers moeten medewerkers geruststellen dat de komst van de nieuwe PlayStation niet beïnvloed wordt door de samenwerking. De beurs reageerde wel direct positief op de stap: het aandeel van Sony steeg na de bekendmaking met bijna 10 procent, de grootste stijging in 18 maanden.

Gesprekken met Amazon mislukt

Sony bevestigt dat het sinds vorig jaar in gesprek is met Microsoft over een samenwerking. De gamestreamingdienst PlayStation Now draait nu nog op servers van Amazon. Onderhandelingen met Amazon zouden echter zijn stukgelopen, waarna Sony het bij zijn grote game-concurrent Microsoft probeerde.

Microsoft vormt samen met Google en Amazon de top drie van grootste cloudaanbieders. Google kondigde onlangs al zijn eigen gamestreamingdienst Stadia aan, Amazon komt volgens geruchten met een soortgelijke dienst. Bij zo'n dienst draaien servers de games af, en hoeven consumenten thuis geen dure spelcomputer meer te kopen.

Lange aanlooptijd

Analisten denken dat gamestreaming wel een lange aanlooptijd zal hebben: in 2023 zou slechts 2 procent van de totale omzet van de gamingmarkt uit streaming komen, denkt marktbureau IHS Markit. Daarmee lijkt in ieder geval de komende generatie nieuwe spelcomputers nog veilig voor de dreiging van nieuwe streamingconcurrentie. Op termijn zal Microsoft vermoedelijk wel profiteren van Sony, dat voor een derde afhankelijk is van gamingtak en in toenemende mate afhankelijk wordt van de cloud.

Zo werkt Google-gamedienst Stadia:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore