Tech

Boycot door VS wordt pijnlijk: 'geen chips meer voor Huawei'

20 mei 2019 10:00 Aangepast: 20 mei 2019 16:04
Beeld © ANP

Weer een tik voor Huawei. Grote Amerikaanse chipfabrikanten stoppen mogelijk met het leveren van onderdelen aan de Chinese techreus. Intel, Qualcomm en Broadcom houden zich aan het opgelegde Amerikaanse verbod om zaken te doen met Huawei.

Werknemers van de Amerikaanse chipfabrikanten hebben instructies gekregen om voorlopig niet meer te leveren Huawei. Dat melden bronnen die de instructies kennen aan Bloomberg. De chipfabrikanten volgen daarmee de Amerikaanse sanctiemaatregelen tegen Huawei.

Bedrijven mogen zonder toestemming van de overheid geen producten leveren aan de Chinese techreus omdat het bedrijf wordt gezien als een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. Het opdrogen van de aanvoer van Amerikaanse onderdelen kan voor ernstige problemen, zeggen analisten.

Problemen stapelen op

Huaewei is 's werelds grootste fabrikant van netwerkapparatuur en de tweede smartphonefabrikant, achter Samsung. En het haalt de nodige onderdelen uit de VS om die producten te maken.

Intel, bijvoorbeeld, levert belangrijke onderdelen voor chips in servers die Huawei maakt. Qualcomm levert processors en modems voor smartphones. Het minder bekende Xilinx levert programmeerbare chips die gebruikt worden voor netwerkfunctionaliteiten. Broadcom levert ook belangrijke onderdelen voor netwerkapparatuur. 

Google doet ook mee

Eerder werd al duidelijk dat Huawei minder toegang krijgt tot besturingssysteem Android, waar alle Huawei-telefoons op dit moment gebruik van maken. Dat is voorlopig geen probleem voor bestaande Huawei-smartphones die draaien op Android.

Voor nieuwe toestellen betekent het dat ze alleen nog maar de meest eenvoudige versie van Android kunnen gebruiken. Belangrijke Google-apps zoals Gmail, Google Search en Google Maps kunnen op die toestellen niet meer worden meegeleverd door Huawei.

Europese bedrijven

Europese chipfabrikanten blijven vooralsnog in ieder geval deels leveren aan Huawei.

De Nederlandse chipfabrikant NXP houdt zich aan alle internationale regels, laat het bedrijf weten. Het blijft leveren aan Huawei, waar het onderdelen betreft die niet onder de maatregelen vallen. Het bedrijf doet geen mededelingen over welke onderdelen dan wel vallen onder het verbod. 

Volgens de South China Morning Post ziet Huawei NXP al tien jaar als 'gouden leverancier'. In een brief aan leveranciers schrijft het bedrijf dat de druk van de Amerikaanse overheid geen schade toebrengt aan de relatie met die bedrijven. 

Ondanks tegenstrijdige berichten, lijkt het Duitse bedrijf Infineon toch te leveren aan Huawei. Eerder schreven buitenlandse media dat het bedrijf de leveringen opschortte. Infineon laat aan Bloomberg weten dat het gros van hun producten niet onder de Amerikaanse restricties vallen. 

Waar dat wel het geval is, kan het bedrijf aanpassingen maken in hun leveranciersketen.

Dilemma voor NXP

Door de Amerikaanse boycot, zit NXP zit met een enorm dilemma, zeggen analisten Jos Versteeg en Wim Zwanenburg tegen RTL Z. Ze zijn afhankelijk van zowel de Chinese als de Amerikaanse markt, en zullen moeten reageren op de maatregelen. 

Zij verwachten dat NXP uiteindelijk ook gedwongen wordt zich aan te sluiten bij de boycot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

Handelsoorlog

De Amerikaanse techbedrijven volgen de instructies uit Washington. Vorige week tekende president Donald Trump een decreet. Amerikaanse bedrijven mogen geen zakendoen met bedrijven die een potentieel gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

Daarna werd Huawei, samen met een rits andere bedrijven, op een zwarte lijst geplaatst. De bedrijven hebben nu speciale toestemming nodig om toch te mogen leveren aan Huawei. De VS is bang dat Huawei in opdracht van de Chinese overheid kan spioneren via apparatuur van het bedrijf. 

Hamsteren

Huawei lijkt enigszins voorbereid op het opdrogen van leveringen uit de VS. De afgelopen maanden hamsterde het bedrijf Amerikaanse onderdelen, om in ieder geval een tijdje door te kunnen blijven fabriceren.

Volgens analisten zou de voorraad genoeg zijn om het een in ieder geval drie maanden uit te kunnen zingen zonder Amerikaanse spullen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van