Grote klap voor Huawei

Google beperkt toegang Android voor Huawei

20 mei 2019 07:59 Aangepast: 24 mei 2019 12:31
Beeld © Getty Images

Google heeft de toegang van Huawei tot Android beperkt. Google volgt daarmee de nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Google schort alle zaken die het met Huawei deed op, behalve als ze via open systemen gaan. Dat bevestigde het bedrijf maandagochtend. Alle overdrachten van hardware en software aan Huawei zijn stopgezet. "Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid", aldus een Google-woordvoerder tegen Reuters en The Verge.

Voor Huawei-telefoons die al in gebruik zijn, verandert er voorlopig weinig. "De Google Play-winkel en beveiligingsfuncties via Google Play Protect blijven werken op huidige Huawei-toestellen", aldus Google. Onzeker is of de telefoons de komende tijd nieuwe updates zullen krijgen.  

Huawei belooft updates bestaande telefoons

Huawei kan voor nieuwe telefoons nu alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke Google-apps en updates kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Ook krijgen toekomstige telefoons van Huawei geen toegang tot de Google Play Store en meerdere Google-apps, zoals Gmail en Google Maps. Gebruikers moeten dan naar Huawei's eigen appwinkel, de AppGallery, om apps te downloaden.  

Huawei zegt in een reactie dat het "substantiële contributies" heeft gedaan aan de groei van Android. Het bedrijf belooft dat bestaande telefoons en tablets van Huawei en Honor beveiligingsupdates en diensten zullen blijven krijgen, ook telefoons die nog in de winkel liggen. Wat er gebeurt met toekomstige Huawei-telefoons, zoals de opvouwbare Mate X, is nog niet bekend.

Handelsoorlog

Het Amerikaanse ministerie van Handel legde Huawei eerder deze week handelssancties op, als onderdeel van de handelsoorlog tussen de VS en China. Huawei zei zich nog weinig zorgen te maken over de gevolgen van die sancties. Maar experts denken dat ook de chiptak van Huawei niet zonder Amerikaanse toeleveranciers kan.

Huawei heeft Android-alternatief

Huawei werkt 'voor noodgevallen' al jaren aan een eigen Android-alternatief en eentje voor Windows. Huawei bevestigde in maart het bestaan van zo'n alternatief, maar zei toen: "Huawei heeft backup-systemen, maar alleen voor gebruik in zeer uitzonderlijke omstandigheden. We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen".

Mogelijk zal Huawei noodgedwongen moeten overstappen op zijn eigen systemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boycot door VS wordt pijnlijk: 'geen chips meer voor Huawei'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei heeft 'Android-alternatief voor noodgevallen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van