Tech

Huawei krijgt tijdelijke ontheffing van Amerikaanse ban

18 mei 2019 08:25 Aangepast: 19 mei 2019 14:07
Beeld © Getty

Het Amerikaanse ministerie van Handel komt met het plan om de restricties die gelden voor het Chinese techbedrijf Huawei te verlichten. Meer dan drie maanden lijkt het bedrijf echter niet te krijgen.

De VS plaatste Huawei deze week op een zwarte lijst. Het bedrijf zou betrokken zijn bij activiteiten die 'strijdig zijn met de Amerikaanse nationale veiligheid'. Door de ban kunnen Amerikaanse bedrijven en organisaties pas na goedkeuring van de overheid technologie verkopen aan Huawei.

Maar inmiddels overweegt het ministerie van Handel een ontheffing van 90 dagen, meldt Reuters zaterdagochtend. Die moet Amerikaanse bedrijven de tijd geven voor het testen van hun netwerkactiviteiten en apparatuur, zodat voorkomen kan worden dat deze uitvallen. Huawei mag hen hierbij helpen en daarbij zelfs tijdelijk goederen verkopen - maar het mag nog altijd geen Amerikaanse componenten kopen om nieuwe producten te produceren.

Schade Amerikaanse bedrijven

Huawei sprak zich eerder deze week uit tegen de beslissing van de VS om het bedrijf op een zwarte lijst te plaatsen. Dit verbiedt Huawei - en de 68 dochtermaatschappijen van het bedrijf - tot het kopen van Amerikaanse producten en technologie in 26 landen. Volgens Huawei is deze beslissing voor niemand goed en lijden ook de Amerikaanse bedrijven waarmee het zaken doet 'aanzienlijke economische schade'.

Donderdag kwam Huawei daarnaast met de verklaring dat het bereid is om samen met de Amerikaanse overheid naar 'effectieve maatregelen' te zoeken om 'de veiligheid van producten te garanderen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Huawei heeft Amerikaanse onderdelen gehamsterd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van