Wing

'Google-drones' bezorgen boodschappen in Finland

17 mei 2019 17:59 Aangepast: 19 mei 2019 14:50

Google-zusterbedrijf Wing begint volgende maand een dronebezorgdienst in de Finse hoofdstad Helsinki.

Bewoners van de Vuosaari-wijk in Helsinki kunnen gebruikmaken van de dienst, kondigt Wing aan. Het bedrijf gaat producten leveren die afkomstig zijn van de supermarkt Herkku Food Market en het lokale restaurant Cafe Monami.

Wing belooft de bewoners van Vuosaari, dat aan drie kanten wordt omgeven door water, "binnen enkele minuten verse Finse gebakjes, gehaktballen voor twee personen en een scala aan andere maaltijden en snacks" te kunnen bezorgen.

Volgens Wing vallen de plannen voor een dronebezorgdienst helemaal samen met de plannen van de lokale overheid om een gezonde en leefbare stad te creëren. De bestuurders van Helsinki willen het openbaar vervoer de komende jaren zodanig verbeteren dat autobezit in 2025 overbodig wordt.

Australië en de VS

Wing timmert de afgelopen maanden flink aan de weg. Vorige maand kreeg de Google-zuster al groen licht van de autoriteiten in Australië en de Verenigde Staten voor een commerciële dronebezorgdienst.

In Australië is het bedrijf actief in enkele buitenwijken in het noorden van de federale hoofdstad Canberra. In de VS begint Wing binnen enkele maanden met een bezorgdienst in twee plaatsen in de staat Virginia: Blacksburg en Christiansburg.

Helemaal onomstreden is Wing niet. Bewoners van Canberra klaagden eerder over geluidsoverlast. Zelfs met de ramen dicht hoorden zij de drones overkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu ook toestemming voor dronebezorging Google-zuster in VS

Amazon-drones

Amazon test al enkele jaren zijn bezorgdrones op meerdere plekken ter wereld. Het bedrijf zou willen starten met dronebezorging in het Verenigd Koninkrijk. Ook koeriersdiensten UPS en DHL en taxidienst Uber hebben plannen voor het bezorgen van pakketjes met drones. 

In de VS is onlangs voor het eerst een drone ingezet om een nier af te leveren voor een transplantatie.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van