Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sancties

Huawei heeft Amerikaanse onderdelen gehamsterd

17 mei 2019 16:49 Aangepast: 17 mei 2019 16:54
Beeld © EPA

Het Chinese Huawei is al bijna een jaar geleden begonnen met het aanleggen van voorraden van componenten die het afneemt van Amerikaanse leveranciers.

Deze week stelde het Amerikaanse ministerie van Handel dat Huawei betrokken is bij activiteiten die 'strijdig zijn met de Amerikaanse nationale veiligheid'. Het ministerie plaatste de Chinese telecomgigant op een zwarte lijst. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven en organisaties pas na goedkeuring van de overheid technologie verkopen aan Huawei.

Het Chinese bedrijf lijkt goed te zijn voorbereid op deze maatregel. Volgens analisten van Haitong en Canalys begon Huawei al bijna een jaar geleden met het hamsteren van onderdelen, zodat het bedrijf ook bij een boycot producten kan blijven maken waarvoor het Amerikaanse technologie nodig heeft.

Van de 92 belangrijkste leveranciers van Huawei zijn er 33 gevestigd in de Verenigde Staten, schrijft de South China Morning Post. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Intel en Qualcomm.

Alternatieven

Haitong stelt dat Huawei het ongeveer een jaar kan uitzingen zonder Amerikaanse leveringen. In de tussentijd kan het bedrijf werken aan alternatieven. Zo is Huawei al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van chipsets die gebruikt kunnen worden in smartphones en netwerkproducten. Halverwege vorig jaar ruilde Huawei de processors van Qualcomm al gedeeltelijk in voor die van het Taiwanese MediaTek, stelt Canalys.

Ook heeft het bedrijf een eigen besturingssysteem voor smartphones en computers ontwikkeld. Dit systeem is bestemd voor het geval Android en Windows niet meer beschikbaar zijn voor het bedrijf. Nu draaien de Huawei-smartphones nog op Android, terwijl op de computers van het bedrijf Windows staat geïnstalleerd.

Spionage

Huawei ligt al lange tijd onder vuur omdat de Amerikaanse overheid en verscheidene inlichtingendiensten het bedrijf ervan beschuldigen betrokken te zijn bij Chinese spionage. Bewijzen daarvoor zijn nooit publiekelijk gedeeld.

Huawei zelf verwerpt alle beschuldigingen. Eerder deze week bood het bedrijf buitenlandse overheden nog aan om contracten te tekenen waarin het belooft dat zijn apparatuur niet wordt misbruikt voor spionage.

ZTE

Het is niet voor het eerst dat een Chinees telecombedrijf op de zwarte lijst belandt. In maart 2016 trof ZTE hetzelfde lot. Destijds werd het exportverbod al na twee weken opgeheven omdat ZTE beloofde mee te werken aan een Amerikaans onderzoek naar het ontduiken van sancties. In 2017 trof ZTE een schikking met de Amerikaanse overheid, en betaalde 1,19 miljard dollar.

In een verklaring die Huawei donderdag heeft uitgegeven zegt het bedrijf bereid te zijn om samen met de Amerikaanse overheid naar "effectieve maatregelen" te zoeken om "de veiligheid van producten te garanderen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Podcast: Kan OnePlus de strijd aan met Samsung en Huawei?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore