Ga naar de inhoud
Tech

Oude, vervuilende zakelijke auto veel goedkoper dan schone Tesla

Beeld © AFP

Terwijl de belastingvoordelen voor elektrische auto's langzaamaan afgebouwd worden, omdat de kosten erg hoog zijn en het hebben van een elektrische auto steeds normaler wordt, lachen zakelijke rijders van oude, vervuilende wagens in hun vuistje. Het is vaak namelijk nog veel goedkoper om een vervuilende bak van de zaak te rijden.

Opmerkelijk, want het kabinet laat zich erop voorstaan het 'groenste ooit' te zijn.

Minder subsidies voor Tesla's

Tot vorig jaar betaalden zakelijke rijders van elektrische auto's maar 4 procent bijtelling over de cataloguswaarde van hun auto. Dat had als gevolg dat juist peperdure wagens zoals Tesla's en elektrische Jaguars extreem goedkoop werden voor leaserijders en mensen met een auto van de zaak. Het gevolg: honderden miljoenen aan gemiste inkomsten voor de staat.

Die regeling is inmiddels versoberd en de komende jaren worden de belastingvoordelen verder afgebouwd. Maar zakelijke rijders van oude wagens blijven buiten schot, terwijl die veel vervuilender zijn.

Youngtimer-regeling

Dat zit zo: er bestaat zoiets als de youngtimer-regeling. Die houdt in dat de bijtelling op zakelijke auto's van meer dan 15 jaar oud 35 procent is. Bijtelling is een bedrag dat je moet optellen bij je inkomen waar je vervolgens belasting over moet betalen.

35 procent is natuurlijk veel meer dan 4 procent, maar er zit een belangrijk verschil tussen die regelingen. Want die 35 procent bijtelling voor oude, vieze auto's wordt gerekend over de dagwaarde van de auto en niet de cataloguswaarde.

2697 euro per jaar

En dat zorgt voor een gigantisch verschil. Een voorbeeld: een zakelijk rijder tuft rond in een BMW 323CI cabrio uit 2000. Die auto kostte nieuw ooit 49.349 euro, maar de dagwaarde is nu nog maar 6600 euro.

Met een bijtellingstarief van 35 procent kom je dan op 2310 euro bijtelling. Daar betaal je vervolgens bijvoorbeeld 52 procent belasting over en de netto-bijtelling is slechts 1201 euro. 100 euro per maand dus.

Toegegeven, dan ben je er nog niet. Maar als je daar de btw die je betaalt voor het eigen gebruik van de auto en de motorrijtuigenbelasting bij optelt kom je op een bedrag van 2697 per jaar.

'Ik ben geen graaier'

Maak je diezelfde rekensom voor de al hevig gesubsidieerde Tesla, tweedehands gekocht voor 40.000 euro, dan kom je uit op een bedrag van 6758 euro per jaar. Je betaalt daarover weliswaar een lagere bijtelling (4 procent over de eerste 50.000 euro van de aanschafprijs en 22 procent over alles daarboven), maar dat betaal je dus over de cataloguswaarde van de auto, die veel hoger ligt. Ook de btw voor het privégebruik betaal je over de oorspronkelijke waarde van de wagen toe hij net uit de fabriek kwam.

En dus betaalt een zakelijk rijder van een vervuilende auto duizenden euro's minder belasting dan een zakelijk rijder in een schone Tesla. Ondernemer Patrick Simons maakte de overstap van youngtimer naar Tesla en baalt er dan ook stevig van dat hij voor zijn gevoel wordt weggezet als subsidiegraaier.

"Ik betaal voor mijn Tesla Model S nu méér belasting dan dat ik deed voor mijn oude BMW, uit 2000."

Subsidie voor dure stekkerbak is 'niet voor graaiers'

01:45
Subsidie voor dure stekkerbak is 'niet voor graaiers'

Zuinigere auto in zelfde prijsklasse nog veel duurder

Zet je het af tegen een nieuwe benzine-auto in dezelfde prijsklasse met een nieuwwaarde van 50.000 euro, dan is het verschil nog groter.

De netto-bijtelling voor zo'n auto is 5720 euro per jaar, het btw-deel is 1350 euro en de motorrijtuigenbelasting komt uit op 800 euro. In totaal 7870 euro belasting: ruim drie keer zo veel dus als voor de oude bak.

En dat terwijl die nieuwe auto veel minder vervuilend is dan zo'n oude wagen. Ter vergelijking: de oude BMW uit ons voorbeeld stoot 215 gram CO2 per kilometer uit. Bij nieuwe benzineauto's in dezelfde klasse is dat doorgaans ongeveer de helft.

Uiteraard is de berekening voor iedere youngtimer anders, omdat de dagwaarde flink kan verschillen. Maar door de bank genomen zijn ze niet duur meer om aan te schaffen, juist wel veel vervuilender dan nieuwe wagens en toch is de belasting erg laag.

Kabinet gaat er niks aan doen

Maar staatssecretaris Snel vindt het geen probleem en vindt niet dat de youngtimerregeling in strijd is met de groene doelstellingen van het kabinet. "Het is een regeling die bedoeld is om de werkelijke waarde van een tweedehands auto goed te kunnen bepalen", zegt hij.

"Het heeft niks met een maatregel te maken waarmee we iets willen stimuleren of ontmoedigen, maar met de werkelijke waarde." Snel is dan ook niet van plan om iets aan de regels aan te passen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl