Goed doel

Microsoft steekt geld in AI-projecten voor gehandicapten

17 mei 2019 10:27 Aangepast: 17 mei 2019 10:30

Microsoft geeft jaarlijks geld aan onderzoekers die technologie ontwikkelen voor mensen met een handicap. Dit jaar gaat de subsidie onder meer naar de ontwikkelaars van een chatbot die mensen met een verstandelijke handicap helpt om zich voor te bereiden op sollicitatiegesprekken.

Elk jaar investeert Microsoft via het AI for Accessibility-programma in projecten die het leven aangenamer moeten maken voor gehandicapten. Het programma is bedoeld voor onderzoekers en startups die technologie ontwikkelen die mensen met een handicap moet helpen bij communicatie, werk en in het dagelijks leven.

Dit jaar gaat het geld onder meer naar onderzoekers van Berkeley die een app ontwikkelen voor blinden en slechtzienden. De app geeft audio-omschrijvingen van de omgeving. Onderzoekers van Massachusetts Eye and Ear krijgen eveneens geld voor een project voor voor blinden en slechtzienden: zij ontwikkelen voor deze groep een locatie- en navigatie-app.

Oogbewegingen

Daarnaast is er ondersteuning voor twee projecten die zijn bedoeld voor mensen die moeilijk op de ‘gewone’ manier gebruik kunnen maken van technologie. Onderzoekers van Pison Technology maken een wearable waarmee mensen met spierziekten met behulp van kleine bewegingen digitale platformen kunnen aansturen.

Wetenschappers van Birmingham City University werken ondertussen met financiële steun van Microsoft aan een systeem voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het idee is dat zij apparaten makkelijker kunnen aansturen met behulp van spraakopdrachten en oogbewegingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD en D66 willen 10 miljoen voor innovaties in gehandicaptenzorg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore