Tech

EU en VS pakken malware-bende op na roof 100 miljoen dollar

16 mei 2019 15:48 Aangepast: 16 mei 2019 15:52

Met een grote internationale politieactie is een netwerk van cybercriminelen uit de lucht gehaald dat 100 miljoen dollar probeerde te stelen.

De daders wisten de computers van zo'n 41.000 slachtoffers te besmetten met zogenoemde GozNym-malware, meldt Europol. Met die malware konden de criminelen inloggevens voor banken stelen, en zo 100 miljoen dollar wegsluizen van met name bedrijven. De malware was zo vermomd dat hij door virusscanners niet te detecteren was.

Roof al bezig sinds 2015

De criminele actie zou al sinds 2015 actief zijn geweest, vanaf computers in Rusland, Georgië, Moldavië, Bulgarije en Oekraïne. Europol noemt het een hooggespecialiseerd crimineel netwerk, dat geld soms met tonnen tegelijk roofde en vervolgens witwaste.

De groep cybercriminelen zou elkaar gevonden hebben door hun hack-kunde te adverteren op Russische internetfora. In 2016 kreeg Europol de groep in het vizier.

Tien verdachten opgepakt, vijf nog voortvluchtig

Nu zijn er meerdere verdachten opgepakt, waaronder de vermeende Georgische leider van de hackersgroep. Tien bendeleden zijn aangeklaagd in zowel de VS als Moldavië, Oekraïne en Georgië. Nog eens vijf bendeleden zijn nog voortvluchtig.

De criminelen worden veracht van witwassen en computervredebreuk. De VS was bij de internationale actie betrokken omdat de hackers veel Amerikaanse slachtoffers maakten. Het is niet bekend of ook in Nederland mensen zijn gedupeerd, maar Nederland was niet bij het onderzoek betrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`