Chat wordt samengevoegd

Instagram stopt met losse chat-app Direct

16 mei 2019 12:00

Instagram stopt binnenkort met de ontwikkeling van zijn aparte chat-app Direct. Die app heeft alleen de chatfunctie van Instagram.

Instagram geeft gebruikers van de Direct-app een melding dat de ondersteuning de komende maanden gaat stoppen, ontdekte social media-watcher Matt Navarra. "In de komende maanden stoppen we met de ondersteuning voor de Direct-app. Je gesprekken worden automatisch verplaatst naar Instagram, dus je hoeft verder niets te doen", waarschuwt de losse chat-app van Instagram.

De Nederlandse melding is opvallend, want officieel is Direct in Nederland nooit uitgebracht. De app verscheen eind 2017 voor Android en iOS, en werd als proef uitgebracht in een aantal landen. "Direct is binnen Instagram de afgelopen jaren gegroeid, maar we denken dat het nog beter is als het op zichzelf staat", zei een Instagram-woordvoerder destijds.

Chatdiensten samenvoegen

Instagram-moederbedrijf Facebook zette eerder een zelfde stap met zijn populaire Facebook Messenger. Ook die functie werd losgeweekt van de Facebook-app, ondergebracht in een eigen app en zelfs verwijderd uit de Facebook-app. Zo ver is Instagram nooit gegaan: de chat-functie is altijd beschikbaar gebleven binnen de Instagram-app.

Inmiddels is Facebook tot inkeer gekomen. Ook zou het bedrijf Messenger volgens geruchten weer in zijn Facebook-app willen bouwen. Volgend jaar moeten zelfs alle chat-apps van Facebook worden samengevoegd. Het gaat daarbij om WhatsApp, Instagram en Messenger. Uiteindelijk moeten gebruikers elkaar in al die apps kunnen vinden, ongeacht welke dienst de ander gebruikt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore