Tech

Zelfrijdende vrachtwagen met 5 km/u de weg op in Zweden

16 mei 2019 11:06 Aangepast: 16 mei 2019 12:03
Beeld © Einride

In Zweden is de toekomst van vrachtvervoer de weg op gegaan: een zelfrijdende elektrische vrachtwagen. Erg snel gaat het vrachtvervoer niet. De truck mag maar 5 kilometer per uur rijden.

De T-Pod van de Zweedse startup Einride begon deze week met het bezorgen van spullen, meldt Reuters.

Einride heeft een vergunning gekregen om met de zelfrijdende vrachtwagen de openbare weg op te gaan. Het gaat nog wel om korte ritjes op de openbare weg in Jonkoping, een plaats in het midden van Zweden. En dan eigenlijk alleen op een industrieterrein.

Meer ruimte voor vracht

De T-pod heeft geen cabine voor een chauffeur, maar er kan wel ingegrepen worden op afstand, door iemand die meekijkt met de vrachtwagen. 

Door het ontbreken van een cabine, is er meer ruimte voor vracht. De T-Pod weegt 26 ton als die volledig beladen is. Er passen 15 europallets in de laadruimte en de vrachtwagen heeft een actieradius van ongeveer 200 kilometer.

Hoewel de vrachtwagen nu dus niet harder mag dan 5 kilometer per uur, is de vrachtwagen elektronisch begrensd op een snelheid van 85 kilometer per uur.

Investeringen

De Zweedse startup haalde in het verleden al 10 miljoen dollar aan investeringen op, en zit midden in een investeringsronde om nog meer geld op te halen.

Het bedrijf wil eind volgend jaar 200 vrachtwagens op de weg hebben en heeft bestellingen van onder meer Lidl en een Zweedse bedrijf Svenska Retursystem, dat zich bezighoudt met het efficiënt en duurzaam maken van goederenvervoer. 

Concurrentie

Einride is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met de toekomst van vrachtvervoer. Daimler, het moederbedrijf van Mercedes maakte in januari bekend dat zij de komende jaren een half miljard euro investeren in de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens.

Taxidienst Uber was er ook mee bezig. Het nam een bedrijf dat ermee bezig was over voor 680 miljoen dollar. Maar haakte vorig jaar toch af, en zette de plannen in de ijskast.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zelfrijdende Volkswagens de weg op in Hamburg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore