Vliegende auto

Elektrische luchttaxi maakt eerste proefvlucht

16 mei 2019 12:59 Aangepast: 16 mei 2019 13:57

De Lilium Jet, een elektrische luchttaxi voor vijf passagiers, heeft zijn eerste testvlucht gemaakt. Het vliegtuigje stijgt en landt verticaal.

De Duitse startup Lilium heeft met een prototype van een elektrisch aangedreven luchttaxi een testvlucht gemaakt. In een video is te zien hoe het onbemande prototype verticaal opstijgt en enkele meters boven de grond blijft zweven om vervolgens weer verticaal te landen. Dat lijkt op zich niet indrukwekkend, maar voor Lilium is het een grote stap in het verwezenlijken van het plan om in 2025 in meerdere steden een luchttaxidienst aan te kunnen bieden.

Elektrische jetmotoren

De Lilium Jet is niet alleen een technologisch hoogstandje, maar ook een juweel van een ontwerp. In de staartvleugels en de vleugels, die scharnieren van horizontaal naar verticaal, zitten 36 elektrische jetmotoren verwerkt. Die elektrische jetmotoren laten het vliegtuig verticaal opstijgen en landen en horizontaal draaien voor de horizontale vlucht. Ze dienen bovendien als besturing, omdat de Lilium Jet geen rol-, richtings- of hoogteroeren heeft.

Volgens het bedrijf moet de Lilium Jet uiteindelijk met 300 kilometer per uur vliegen en een afstand van 300 kilometer kunnen afleggen. Dat lijkt wellicht niet veel, maar gezien de huidige accu-technologie zou dat indrukwekkend zijn. Het enorme gewicht van de accu's is één van de grote uitdagingen bij de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. Lilium wil uiteindelijk vijf passagiers en één piloot kunnen vervoeren.

Veel concurrentie

Lilium kiest voor een piloot, omdat het proces van certificering van de luchtwaardigheid daarmee een stuk makkelijker wordt. Lilium wil uiteindelijk vluchten via een app aanbieden, waarbij je bijvoorbeeld voor zo'n 60 euro van het centrum Manhattan in New York binnen tien minuten op het JFK International Airport bent. 

Overigens kan dat al met Blade, een Uber-achtige dienst met helikopters, voor zo'n 175 euro per vlucht. Hopelijk doet de Lilium dat in de toekomst veiliger dan Blade, waarvan gisteren bekend werd dat één van de helikopters in de Hudson-rivier in New York is neergestort.

Lilium heeft meerdere grote concurrenten die ook werken aan elektrische luchttaxi's, waaronder Bell, Airbus en Boeing.

Aan deze drone-auto werken Airbus en Audi:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ook Rolls-Royce heeft nu een vliegende taxi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore