Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drijvend huis van de toekomst

Woonboot van het Jaar wordt bouwpakket

16 mei 2019 16:00

Ieder jaar kiest VLOT Magazine, dat aan boord bij alle drijvende woningen in Nederland wordt bezorgd, de Woonboot van het Jaar. De winnaar van dit jaar maakte onbedoeld van zijn drijvende huis een prototype van een prefab gerobotiseerde bouwmethode voor waterwoningen.

Waterwonen blijkt besmettelijk: wat begon als een ark aan het Wantij in Dordrecht voor eigen gebruik, is uitgegroeid tot een onderneming. Bewoner en bouwkundig ingenieur Maarten Vroegindeweij heeft inmiddels met zijn broer die aannemer is samen een werf aangekocht. Daardoor is zijn woonboot “De kleine ark ;-)” onbedoeld een prototype is geworden. Drijvende woning 2.0 noemt hij het zelf. Hij won er de prijs voor de Woonboot van het Jaar 2018 mee.

De winnende woonboot is opgebouwd uit 143 geprefabriceerde houtskeletbouw-elementen die nu met de hand op het ouderlijk boerenerf maar straks door robots in elkaar gezet gaan worden. Vroegindeweij tekende zijn gehele huis uit in een digitaal BIM-model en berekende zelfs van elke onderdeeltje het gewicht, want dat is van belang als je huis drijft. Een toekomstige koper van een waterwoning van Domera hoeft natuurlijk niet hetzelfde huis te kiezen maar kan met gebruik van virtual reality gemakkelijk zijn eigen plan bouwen. “Zo bouwen we goedkoper en inzichtelijker,” aldus de broers.

'Maximale waterbeleving'

Deze onbedoelde afloop van het bouwen op het water was niet de voornaamste reden waarom de jury De Kleine Ark tot winnaar koos. De vakjury: “Wat een openbaring als je door de donkere gesloten gevel van wat eerst een donkere schuur lijkt, deze ark binnenstapt. Je wordt spectaculair verrast door een lichte, open ruimte en het buitengewone wijdse uitzicht over het Wantij naar windmolen en watertoren. De waterbeleving is meer dan maximaal met terrassen en trappen aan de woonverdieping plus een waterterras aan twee zijden."

"Bovenop de betonnen bak is buiten de kaders van een meestal rechthoekige ark gedacht. De gevouwen kap, verspringende vloeren en diagonale eiken spanten getuigen van lef en brengen vrolijkheid en warmte in de nieuwbouwwoning. De warmtepomp is nog niet aangesloten, niet erg want vanwege de enorme partij driedubbelglas is er nauwelijks energieverbruik. Zelfs het bouwproces hoort CO2-neutraal, volgens de bewoner. Een voorbeeldig en eigenwijs drijvend huis van de toekomst.”

Expositie

Ter ere van de vijfde editie van de verkiezing van de Woonboot van het jaar, is er een mini-expositie van de winnaars van de vijf jaren in Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam. Speciaal voor deze expo vaart de winnaar van 2016, varend woonschip Robbedoes, vanuit Amersfoort naar Amsterdam om een week lang af te meren in het Oosterdok aan de kade van Arcam. 

Van 31 mei tot en met 7 juni kan je gratis een persoonlijke rondleiding aan boord krijgen. De expo wordt op 20 juni afgesloten met een lezing van jurylid, architect en woonarkbewoner Wouter Valkenier over de nieuwe duurzame drijvende woonwijk SchoonSchip.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore