Voor risicogebruikers

Apple-oplossing voor Intel-lek maakt Macs flink trager

15 mei 2019 18:00 Aangepast: 15 mei 2019 18:13
Beeld © EPA

Apple heeft een oplossing voor het nieuwe beveiligingslek in Intel-chips, maar wie misbruik wil uitsluiten geeft tot 40 procent processorkracht weg.

Nederlandse onderzoekers ontdekten dinsdag grote fouten in Intel-chips voor computers en servers. Door die lekken kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot alle gegevens op computers, laptops en servers, zoals wachtwoorden en andere gevoelige informatie. De kwetsbaarheden zitten in alle Intel-chips die sinds 2008 zijn gemaakt.

Apple heeft woensdag een oplossing geboden voor de kwetsbaarheid. Die oplossing is vooral bedoeld voor computers die 'een verhoogd risico' lopen, en niet voor de Mac van een gemiddelde gebruiker. Om misbruik te voorkomen, wordt risicogebruikers aangeraden om 'hyperthreading' uit te schakelen. Daarmee leveren gebruikers tot 40 procent van de snelheid van hun apparaat in.

Pijnlijke situatie voor Intel

Door hyperthreading kunnen processoren taken uitsmeren over hun verschillende kernen, en juist van die techniek moeten processoren het de afgelopen jaren hebben. Intel zelf adviseert nog niet om hyperthreading uit te schakelen, experts doen dat al wel. Zo noemt hoogleraar computerveiligheid Herbert Bos dat het uitschakelen van hyperthreading een oplossing om gerichte aanvallen op bijvoorbeeld de pc van de directeur van een bedrijf te voorkomen.

Het lek is een pijnlijke situatie voor Intel, want dit is de derde keer in iets meer dan een jaar dat er een dergelijk groot lek wordt gevonden. Apple, dat Intel-chips al jarenlang in zijn Mac-computers stopt, zou ondertussen aan een eigen chip werken. iPhones en iPads werken al jaren met een eigen chip, en Apple liet onlangs nog doorschemeren dat elke vertraging in de komst van nieuwe Macs was toe te schrijven aan Intel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwacht in 2019: de Apple iBook met touchscreen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van