Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zand erover

Kunst op straat: alle glasvezels van Utrecht in zand

15 mei 2019 16:10 Aangepast: 15 mei 2019 16:10

Op de Neude in Utrecht wordt het glasvezelnetwerk van de stad neergelegd in zand, en weer verwoest. "Internet heeft het moment vernietigd", zegt kunstenaar Jeroen van Loon.

Donderdag om twee uur ‘s middags start in Utrecht de hemeltergend langzame bouw van een digitaal kunstwerk. Het laat zien hoe internet het moment heeft verwoest.

Met zand (het ruwe materiaal van glasvezelinternet) wordt korrel voor korrel, centimeter voor centimeter, het digitale netwerk van Utrecht op de bestrating van de Neude in Utrecht neergelegd. Iedere telecomkabel, elke telefoontoren wordt in kaart gebracht. Het resultaat is Ephemeral Data; een 12 meter grote mandala (Tibetaans geometrisch patroon) van zand. Tijdens de volle 10 dagen van het Spring-festival wordt het monnikenwerk door meerdere kunstenaars tegelijk live uitgevoerd.

Alles gewist

Op de laatste dag van het festival, zaterdag 25 mei om 15:00 uur, vegen zij de kaart letterlijk van de kaart en blijft er niets meer over. Ook digitaal blijft er geen enkele documentatie achter. Het is dan ook verboden om foto’s te delen of zelfs te maken.

“Internet heeft het moment vernietigd,” zegt digitaal/analoog kunstenaar Jeroen van Loon. “Je hoeft nergens meer aanwezig te zijn omdat alles gestreamd wordt.” Dat betekent dat het moment er niet meer is. Daarom wordt op de laatste dag van Ephemeral Data alles gewist. We leggen niets vast, dus als je er iets van mee wil krijgen moet je erbij zijn.

Analoog

Hoe de digitale wereld de analoge raakt, is steeds het onderwerp van Jeroen van Loon. Dat begon bij zijn afstuderen aan de HKU, faculteit Kunst, Media & Technologie. Zonder computer. In dat project Van Digitaal naar Analoog onderhield hij een papieren weblog, per post, getypt met een ouderwetse typemachine, over de rol van de computer in ons leven. In 2015 bood hij zijn allerpersoonlijkste bezit, zijn DNA-profiel, aan op een digitale veiling.

Zijn installatie Kill your darlings was in 2018 te zien op Bright Day. Daar zag je hoe achter de schattige profielfoto's van tieners ware monsters zonder grenzen zitten. Een schokkende installatie voor ouders wiens kinderen 'dat' nooit zouden doen en confronterend voor engeltjes die 'dat' wel doen.

Miniatuurvoorbeeld
Te koop: DNA-profiel

Tot maandag bieden op DNA-profiel van Jeroen van Loon

Miniatuurvoorbeeld
Digitale incontinentie

Lijd jij aan digitale incontinentie?

Miniatuurvoorbeeld
Duivelse tienertweets

Duivelse tienertweets in Nederlandse installatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van