Big Brother is watching

San Francisco verbiedt gezichtsherkenning door overheden

15 mei 2019 11:33 Aangepast: 15 mei 2019 13:00

San Francisco verbiedt het gebruik van gezichtsherkenningsapparatuur door de politie en overheid.

De gezichtsherkenningssoftware is nog te gevoelig voor fouten en het gebruik is een inbreuk op de privacy van de inwoners van de stad, aldus de gemeente.

Voorstanders van meer privacy zeiden dat de apparatuur tot meer onterechte arrestaties kan leiden. Vooral bij ouderen en niet-blanke mensen maakt de software vaak fouten, zeggen ze in de gemeenteraad.

Verbod geldt niet voor bedrijven 

Alle nieuwe surveillanceapparatuur moet voortaan eerst worden goedgekeurd door de gemeenteraad van San Francisco. De raad kan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de wet.

Het verbod geldt niet voor bedrijven in de stad, die dus nog wel gezichtsherkenningssoftware mogen gebruiken. Ook in de rest van de Verenigde Staten is nog weinig wetgeving omtrent de apparatuur.

Microsoft en Amazon

Microsoft heeft onlangs geweigerd zijn gezichtherkenningssoftware te verkopen aan een politiedienst die het systeem wilde gebruiken voor politieauto’s en bodycams.

Volgens Microsoft zou gebruik van het systeem ertoe leiden dat onschuldige vrouwen en minderheden relatief vaak staande zouden worden gehouden. Het systeem zou minder goed onderscheid kunnen maken tussen verschillende vrouwen en minderheden, omdat het voornamelijk is getraind met behulp van foto’s van witte mannen.

Ondanks grote zorgen bij een deel van zijn werknemers blijft Amazon zijn gezichtsherkenningssoftware wel verkopen aan Amerikaanse politiediensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft verkoopt gezichtsherkenning niet aan politie

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft-ceo: gezichtsherkenning is verschrikkelijk

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van