Contracten

Huawei belooft niet te spioneren

14 mei 2019 19:52 Aangepast: 14 mei 2019 19:55
Beeld © ANP

Het Chinese technologiebedrijf Huawei is bereid contracten te tekenen met buitenlandse overheden waarin de onderneming belooft dat zijn apparatuur niet gebruikt wordt om mee te spioneren. Dat heeft voorzitter Liang Hua van Huawei gezegd.

Huawei, dat onder meer apparatuur maakt voor mobiele netwerken, is door onder meer de Verenigde Staten in de ban gedaan omdat China de apparatuur zou gebruiken voor spionagedoeleinden. De onderneming ontkent dat met klem.

Volgens Liang is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in hun apparatuur. Hij noemt cyberveiligheid "een risico voor de hele industrie". Die moet daar dan ook technische oplossingen voor vinden, vindt hij.

Contracten

Liang stelt onder meer voor om in contracten met overheden vast te leggen dat het bedrijf geen achterdeurtjes in zijn apparatuur zal inbouwen en dat het niet mee zal werken aan spionage.`

Zo hoopt Huawei westerse overheden over de streep te twijfelen die nu nog twijfelen of ze Huawei wel willen toestaan 5G-netwerken te bouwen. In Nederland kondigde KPN vorige maand aan dat het wel zal samenwerken met Huawei bij de aanleg van 5G.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van