Veel gewonden

Eerste dodelijke ongeval met elektrische step in België

14 mei 2019 19:31 Aangepast: 14 mei 2019 19:55

Naar nu pas bekend is geworden is vorige maand een Belg om het leven gekomen bij een ongeluk met een elektrisch stepje. Volgens Belgische media het eerste dodelijke ongeval met een dergelijke step in het land.

De toedracht van het ongeval dat plaatsvond in de nacht van 16 op 17 april in Brussel werd pas duidelijk nadat de autoriteiten de beelden van de camera's in de buurt van het 41-jarige slachtoffer bekeken. Voorbijgangers troffen de man zwaargewond aan op een bankje met de step aan zijn voeten, meldt De Morgen.

Uit de beelden bleek dat de man hard viel met zijn step. Met zijn hoofd raakte hij de stoeprand. Bij het ongeluk waren geen andere personen of voertuigen betrokken. De man overleed in het ziekenhuis.

Gewonden

Hoewel het vermoedelijk het eerste dodelijke ongeval met een stepje betreft in België, zeggen artsen wel dat ze regelmatig patiënten krijgen die gewond zijn geraakt bij een ongeluk met een elektrische step.

Kenneth Coenye van het Sint-Janziekenhuis in Brussel verklaart tegenover Het Nieuwsblad dat het aantal gewonden is opgelopen van gemiddeld een per dag begin dit jaar naar twee à drie slachtoffers nu. "Het gaat dan om schaafwonden, maar ook veel breuken."

Onderzoek

Ook in andere landen vallen er doden en gewonden door het gebruik van elektrische stepjes. De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports stelde eerder dit jaar vast dat er in een paar maanden tijd vier doden en zeker vijftienhonderd gewonden vielen als gevolg van het gebruik van elektrische stepjes.

Volgens onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de ministeries van Volksgezondheid en Transport van de staat Texas leidt gemiddeld een op de vijfduizend ritjes met een elektrische step tot een gewonde. Ter vergelijking: in Nederland valt er een zwaargewonde per half miljoen fietsritjes.

Verbod

Ondertussen groeit op verscheidene plaatsen de weerzin tegen elektrische stepjes. Zo dreigt Parijs de elektrische stepjes te verbieden, nadat de Franse minster van Verkeer Élisabeth Borne eerder al een verbod voor elektrische stepjes op de stoep afkondigde.

Ook de Duitse minister van Verkeer Andreas Scheuer besloot onlangs dat het niet wordt toegestaan om met een elektrische step de stoep op te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: veel gewonden door elektrische stepjes

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsland staat elektrische stepjes niet toe op de stoep

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van