Tech

WhatsApp gebruikt om telefoons te hacken voor spionage

14 mei 2019 07:40 Aangepast: 14 mei 2019 14:39
Beeld © Getty Images

Berichtendienst WhatsApp heeft in allerijl een beveiligingslek in de app gedicht. Dat was nodig na de ontdekking dat er spyware dankzij het lek in WhatsApp op iPhones en Androidtoestellen geïnstalleerd kon worden.

Nadat het lek begin mei werd ontdekt, zijn technici van WhatsApp als een razende aan de slag gegaan om een oplossing te vinden, zegt Whatsapp in een reactie.

Het heeft achter de schermen het lek gedicht, maar adviseert gebruikers 'uit voorzorg' de 1,5 miljard gebruikers toch vooral Whatsapp te zo snel mogelijk te updaten. 

Gisteren bracht het bedrijf zijn meest recente update naar buiten.

Israëlisch bedrijf

De spyware zou zijn geïnstalleerd door te bellen via WhatsApp en zelfs als het doelwit niet opnam, slaagden de hackers erin hun spionagesoftware op de smartphone te krijgen, meldt Financial Times. De spionagesoftware is waarschijnlijk afkomstig van het Israëlische techbedrijf NSO Group.

Rechtszaken

De spyware is vermoedelijk gebruikt om de telefoon van een Londense advocaat te kunnen hacken. Die is betrokken bij meerdere rechtszaken tegen het Israëlische bedrijf.

Dit bedrijf wordt ervan beschuldigd te hebben geholpen bij het hacken van een Saoedische dissident en Mexicaanse journalisten en mensenrechtenactivisten.

Het bekendste programma van het bedrijf, Pegasus genaamd, kan de camera en microfoon van een smartphone aanzetten, mails en berichten doorzoeken en locatiegegevens verzamelen. Het bedrijf verkoopt het aan geheime diensten van regeringen in het Midden-Oosten en Westerse landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezos-affaire laat zien: ceo's moeten rekening houden met spionage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore