Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Machtsmisbruik'

Apple mag aangeklaagd worden om 'te hoge app-prijzen'

13 mei 2019 17:04 Aangepast: 13 mei 2019 21:42
Beeld © Getty Images

Amerikaanse consumenten mogen Apple aanklagen wegens machtsmisbruik. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof besloten.

Apple wordt beschuldigd van het kunstmatig hoog houden van de prijzen van apps voor iPhones en iPads. Het bedrijf vraagt het eerste jaar een commissie van 30 procent over iedere verkochte app, vanaf het tweede jaar is dat 15 procent.

De uitspraak (PDF), die met vijf stemmen tegen vier werd gedaan, kan de druk op Apple om die commissie te verlagen opvoeren. Advocaten hebben al aangekondigd honderden miljoenen dollar aan schadevergoeding te eisen namens consumenten die te veel hebben betaald.

Europese Commissie

Ook in Europa ligt het verdienmodel van Apple's App Store onder vuur. Daar doet de Europese Commissie onderzoek nadat de Zweedse muziekdienst Spotify een klacht had ingediend. Het onderzoek van de Europese Commissie kan leiden tot hoge boetes. Het onderzoek moet nog officieel worden aangekondigd. 

Ook de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of Apple misbruik maakt van zijn machtspositie met de App Store. De ACM ontving hierover meerdere signalen van app-aanbieders. In het onderzoek gaat de toezichthouder zich onder andere richten op Nederlandse apps voor nieuwsmedia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ACM onderzoekt of Apple macht in App Store misbruikt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Klacht Kaspersky tegen Apple vanwege machtsmisbruik App Store

ANP/Bright

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore