Ga naar de inhoud
Tech

Bouwer James Bond-achtige mini-duikboot Ortega gaat ten onder

Beeld © Ortega Submersibles

De bouwer van de innovatieve mini-duikboot Ortega uit Enschede is failliet. Dat bevestigt curator Jetse Eringa aan RTL Z. De aandeelhouders wilden niet verder investeren in het bedrijf, maar er zijn gegadigden voor een doorstart.

Ondernemers Daan Pol en Filip Jonker ontwierpen enkele jaren geleden de Ortega, een 6 meter lange, elektrisch aangedreven open duikboot. De onderzeeër biedt plaats aan twee of drie duikers.

Grootschaligere productie

Met Europese subsidies en een investeerder bouwden de ondernemers een prototype en sleepten enkele opdrachten binnen. Ook wonnen ze verschillende prijzen en kregen behoorlijk wat media-aandacht.

In 2017 wilde het bedrijf, Ortega Submersibles, grootschaliger produceren. Met een snelheid van 20 kilometer per uur en de mogelijkheid om tot vijftig meter diep te kunnen duiken, zou de mini-onderzeeër veel gebruiksmogelijkheden kennen. Volgens de makers was er daarom veel belangstelling, bijvoorbeeld van bodemonderzoeker Fugro en van Defensie.

Faillissement

Maar de afgelopen jaren bleef het stil rond Ortega. Nu blijkt dat de onderneming vorige week failliet is verklaard. Volgens curator Jetse Eringa was er geld tekort. "Er was nieuw kapitaal nodig om de duikboot verder te ontwikkelen en op de markt te brengen."

Eringa bevestigt dat de duikboot afgelopen jaren niet op grote schaal is geproduceerd.

Doorstart

Nu blijkt dat de onderneming in november al uitstel van betaling heeft gekregen. "Sindsdien hebben we met verschillende aandeelhouders onderhandeld over een herfinanciering", aldus de curator. "Dat leek hoopvol, maar is toch stukgelopen. Daarom is uiteindelijk toch faillissement aangevraagd."

Curator Eringa heeft goede hoop dat de duikbootproducent na het bankroet toch kan worden doorgestart, omdat de schulden achterblijven in de failliete inboedel.

"Door het faillissement is er een heel andere situatie ontstaan. We zijn nu op zoek naar partijen die met de activa de activiteiten willen doorstarten. Verschillende gegadigden hebben zich al gemeld", zegt Eringa.