Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cybercrime

'Hackers stelen gegevens via 4600 sites'

13 mei 2019 14:16 Aangepast: 13 mei 2019 21:30

Hackers hebben diensten gekraakt die door veel websites worden gebruikt. Zo kunnen ruim 4600 sites worden afgeluisterd, waardoor criminelen onder meer betaalgegevens kunnen stelen.

Het gaat om de diensten Picreel en Alpaca Forms. Met Picreel is het gedrag van gebruikers van een site in kaart te brengen, Alpaca Forms is een gratis methode voor invulformulieren op sites. Bij beide diensten moet de beheerder een stukje JavaScript-code aan zijn site toevoegen.

De hackers hebben die JavaScript-code aangepast, zodat ze malafide code content toevoegen aan in totaal 4.684 websites. Daardoor kunnen die hackers alles afluisteren, van betaalgegevens en adressen tot wachtwoorden van gebruikers.

Server in Panama

De praktijken werden opgemerkt door onderzoeker Willem de Groot van Sanguine Security. Tegenover ZDNet bevestigen verschillende andere beveiligingsonderzoekers de hacks. De aanvallen lijken te zijn uitgevoerd door dezelfde hacker of hackersgroep, aangezien alle afgeluisterde informatie wordt weggesluisd naar een server in Panama.

De afgelopen twee jaar komen zogenoemde supply-chain attacks steeds meer voor. Daarbij worden niet de grote websites zelf aangevallen, maar kleinere bedrijven die diensten of stukjes software maken die door de grote sites worden gebruikt. Het is niet bekend hoeveel data er door de hacks op Picreel en Alpaca Forms is gestolen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chinese hackers achter diefstal data miljoenen Amerikanen'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolters Kluwer getroffen door cyberaanval

Kijk ook: nieuwe VR-kit voor Nintendo Switch

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore