Tech

2019 voorlopig topjaar voor bitcoin: verdubbeld in waarde

13 mei 2019 12:02 Aangepast: 13 mei 2019 12:34
Een bitcoin-wisselautomaat op Schiphol. Beeld © ANP

Na het dramatische bitcoinjaar 2018, gaat het dit jaar uitstekend met de koers van de grootste cryptomunt. Een bitcoin is inmiddels weer meer dan 7000 dollar waard.

En dat is nogal een winst ten opzichte van een paar maanden geleden. Bij de jaarwisseling betaalde je nog maar 3746 dollar voor een bitcoin.

100 procent winst

Vandaag schommelt de waarde van een bitcoin rond de 7050 dollar. Daarmee is de waarde wel weer zo'n 5 procent gedaald ten opzichte van de voorlopige piek van 2019, die gisteren werd bereikt. Toen was een bitcoin 7474 dollar waard: 100 procent meer dan aan het begin van het jaar. Een verdubbeling in waarde dus.

Daarmee is een belegging in 's werelds grootste cryptovaluta tot nu toe een stuk lucratiever dan bijvoorbeeld beleggen in de AEX of de S&P500. De AEX steeg dit jaar zo'n 13 procent en de Amerikaanse S&P deed het met een winst van ruim 14,5 procent ietsje beter.

Positief nieuws

Een duidelijke reden voor de aanhoudende stijging van de bitcoinwaarde ontbreekt trouwens, zoals zo vaak als het gaat om koerswisselingen van cryptovaluta. Jeff Dorman van cryptoinvesteringsfonds Arca houdt het er tegen CNBC op dat de berichten over cryptovaluta de afgelopen tijd overwegend positief zijn.

Zo gaat vermogensbeheerder Fidelity Investments bijvoorbeeld institutionele klanten de mogelijkheid bieden om in cryptovaluta te handelen. Dat soort berichten wordt beschouwd als bewijs dat de cryptomarkt volwassener wordt.

Manipulatie

Daar tegenover staat wel dat er nog altijd met enige regelmaat cryptobeurzen worden gehackt en klanten bestolen van hun crypto's. Ook duiken er regelmatig berichten over marktmanipulatie op, waaruit blijkt dat een groot deel van de handel in bitcoins en de koersstijgingen kunstmatig worden gecreëerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van