Megahack

'Chinese hackers achter diefstal data miljoenen Amerikanen'

10 mei 2019 12:13
Archieffoto. Beeld © EPA

De Amerikaanse Justitie houdt een Chinese hackersgroep verantwoordelijk voor een inbraak bij verzekeraar Anthem. Daarbij werden de gegevens van 79 miljoen klanten buitgemaakt.

Justitie verdenkt de 32-jarige Chinees Fujie Wang en ten minste een andere hacker die zich bediende van verschillende pseudoniemen, ook van hacks bij drie andere, niet bij naam genoemde Amerikaanse bedrijven. In de aanklacht worden alleen de sectoren genoemd waarin de bedrijven actief zijn: technologie, communicatie en basismaterialen.

De hackers drongen voor het eerst in het voorjaar van 2014 binnen op het netwerk van Anthem. Ze maakten bij de inbraak de namen, geboortedata, social security-nummers en medische ID's buit van bijna 79 miljoen mensen. Begin 2015 werd de hack ontdekt.

115 miljoen dollar

Anthem maakte het datalek in februari 2015 bekend. De verzekeraar betaalde 115 miljoen dollar om verscheidene rechtszaken rondom het datalek. Voor zover bekend zijn de gestolen gegevens nooit te koop aangeboden of misbruikt voor identiteitsdiefstal.

Volgens de Amerikaanse aanklagers maakten de hackers gebruik van 'geavanceerde technieken'. De Chinezen voerden onder meer spearphishing-aanvallen uit. De hackers stuurden gerichte e-mails naar specifieke werknemers binnen een bedrijf. De mails bevatten een hyperlink. Als werknemers die aanklikten, werd er een achterdeurtje op hun computer geïnstalleerd. Door de zogeheten backdoor kregen de hackers toegang tot het netwerk van de verzekeraar.

Wang staat inmiddels op de opsporingslijst van de FBI.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van startup naar unicorn: het jongensboekavontuur van HackerOne

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Chinese hack bij chipmachinebedrijf ASML'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore