Tech

Uber voor 45 dollar per aandeel naar de beurs: mikt op waarde van 82 miljard

10 mei 2019 09:30 Aangepast: 10 mei 2019 09:31
Uber gaat vanmiddag naar de beurs. Beeld © AFP

De introductiekoers van taxi-app Uber is vastgesteld op 45 dollar per aandeel. Dat is aan de onderkant van de eerder bekendgemaakte bandbreedte. Uber is daarmee in totaal 82 miljard dollar waard. Dat is wel veel minder dan eerder gedacht.

Uber heeft last van het zwakke beursklimaat, terwijl de koersdaling van concurrent Lyft sinds de beursgang, eind maart, ook het sentiment rond bedrijven als Uber drukt.

De brede Amerikaanse S&P 500 index daalde de afgelopen week met 2,5 procent en technologie-index Nasdaq zelfs met meer dan 3 procent.

Handelsoorlog

Dat was nadat president Trump in een tweet aankondigde de tarieven op Chinese producten te verhogen. Vanochtend zijn deze daadwerkelijk opgetrokken en het ziet er naar uit dat Wall Street vanmiddag flink lager gaat openen.

De koers van Lyft steeg op de dag van beursintroductie, maar al op de tweede handelsdag daalde de koers tot onder de introductieprijs. Inmiddels staat Lyft daar nu bijna een kwart onder.

Van 120 naar 80 miljard

Aanvankelijk werd gedacht dat Uber in totaal zo'n 120 miljard dollar waard zou zijn, maar dat bedrag is in de afgelopen maanden steeds verder gedaald. De bandbreedte voor de beurskoers werd twee weken terug gezet op tussen de 44 en 50 dollar.

Gisteren werd bekend dat de introductiekoers in het midden of aan de onderkant van die bandbreedte zou liggen.

Verlies en protesten

Beleggers hebben hun twijfels over Uber. Zo wordt er nog flink verlies geleden, de omzetgroei zwakt af, het marktaandeel in de VS daalt en het denkt dat de kosten zullen stijgen.

Vandaag staken chauffeurs van Uber en Lyft wereldwijd tegen de in hun ogen lage tarieven en slechte werkomstandigheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van