Glasmaker iPhone

'1 millimeter dikkere iPhone zou vrijwel onbreekbaar zijn'

09 mei 2019 20:50 Aangepast: 09 mei 2019 20:51

De iPhone zou vrijwel onbreekbaar zijn als hij 1 millimeter dikker was, zegt het bedrijf dat het glas voor iPhones maakt.

"Als het glas op de nieuwste smartphones iets dikker was, zou het vrijwel onbreekbaar zijn", zegt Dave Young, een medewerker van glasmaker Corning. Dat bedrijf maakt het speciale glas dat voor het scherm en ook op de achterkant van veel recente smartphones zoals iPhones zit. Corning nodigde deze week journalisten uit in zijn onderzoekscentrum in Silicon Valley, meldt Cult of Mac.

De nieuwste versie van Cornings Gorilla Glass werd gedemonstreerd. Journalisten mochten een 1 millimeter dik stuk Gorilla Glass 6 bekrassen, er op slaan en het op de grond laten vallen. Zelfs na een val van 2 meter hoogte bleef het glas ongeschonden.

Maar het Gorilla Glass dat in de meest recente telefoons wordt gebruikt, is tussen de 0,45 en 0,55 millimeter dik. Coming zegt dat als telefoonmakers 0,5 millimeter dikker glas zouden gebruiken, dat telefoons vrijwel onverwoestbaar zou maken. Een val van 2 meter hoog zou dan eerder de binnenkant van de telefoon beschadigen dan het glas aan de buitenkant.

Vervangen schermen steeds duurder

De nieuwste iPhone XS is 7,7 millimeter dik, en is zowel aan de voor- als achterkant van glas gemaakt. Hoewel Apple zijn iPhones de afgelopen jaren steeds dunner maakte, zijn de iPhone X en XS van de afgelopen jaren zo'n 0,5 millimeter dikker dan hun voorgangers. Boeiende kanttekening: de hoesjes die de meeste gebruikers om hun telefoon doen, maken de toestellen al snel 1 tot 2 millimeter dikker.

Corning wilde niet bevestigen dat het glas op de nieuwste iPhones door hen gemaakt wordt, maar stelt wel dat het "op de lijst van Apple-leveranciers staat". Het laten vervangen van gebroken schermen staat samen met het vervangen van de batterij bovenaan de lijst met meest toegepaste reparaties aan smartphones.

Reparatieprijzen van telefoonschermen stijgen mede dankzij steeds geavanceerdere technologie en grotere schermen in telefoons wel flink. Een nieuw scherm voor de iPhone XS kost bijvoorbeeld 361 euro, terwijl klanten bij eerder nog tussen de 170 en 190 euro betaalden. Een nieuw scherm voor de Galaxy S10 kost 249 euro, bij de Huawei P30 Pro kost het 299 euro. Het breken van de achterkant kan nog duurder zijn, omdat de kwetsbare componenten recht achter het glas zitten. Een nieuwe achterkant voor de iPhone XS kan wel 641 euro kosten.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore