Ga naar de inhoud
Tech

Klanten AliExpress kunnen vanaf nu betalen als de spullen in huis zijn

Het inpakken van bestellingen in een Chinees distributiecentrum. Beeld © EPA

Klanten van het Chinese internetwarenhuis AliExpress kunnen vanaf vandaag producten bestellen, zonder direct te betalen. Dat hoeft pas als je je bestelling hebt ontvangen. AliExpress werkt daarvoor samen met het Zweedse fintechbedrijf Klarna, dat uitgesteld betalen mogelijk maakt.

Bij internetshoppen is het gebruikelijk dat je iets bestelt, meteen betaalt en vervolgens een aantal dagen wacht tot je je nieuwe ding krijgt thuisbezorgd. Niet tevreden? Dan zend je de spullen retour en wacht je tot je het geld krijgt teruggestort. 

Betalingsproces pauzeren

Via Klarna kun je er ook voor kiezen om later te betalen, uiterlijk veertien dagen nadat de betreffende webwinkel jouw bestelling heeft verzonden. Is je pakketje er nog niet? Dan kun je in een app je betalingsproces pauzeren. Vooral jongeren zouden gecharmeerd zijn van Klarna en vergelijkbare diensten als AfterPay. 

Critici wijzen wel op de potentiële gevaren van deze betaalwijze. Door later te betalen ga je feitelijk een schuld aan. Als je later betaalt, omdat je (nog) geen geld hebt - bijvoorbeeld omdat je studiefinanciering, of salaris, nog niet is gestort - neem je een groot risico.

Klarna heeft een bankvergunning en valt onder Zweeds toezicht. Naar eigen zeggen werken zo'n 7500 Nederlandse webwinkels al met het Zweedse bedrijf, waaronder doe-het-zelfzaak Gamma, kaartenbedrijf Greetz en kledingketen Score.

Europees distributiecentrum

AliExpress levert een scala aan producten en verscheept over de hele wereld. Er wordt gewerkt aan een Europees distributiecentrum in het Belgische Luik, maar voorlopig komt alles nog uit China. 

Dat zorgt ervoor dat het best even kan duren voordat een bestelling op AliExpress in Nederland op de mat valt. "Deze betaalwijze geeft consumenten de mogelijkheid om producten thuis uit te proberen, voordat ze afrekenen", schrijven de bedrijven in een gezamenlijk persbericht. 

Adyen

Naast Nederland introduceren AliExpress en Klarna achteraf betalen ook in Duitsland, Oostenrijk en Finland. De bedoeling is dat er meer landen volgen. Adyen, de betaalprovider van AliExpress, ondersteunt de technologie. 

Correctie 12.01:

In een eerdere versie stond dat vijftig Nederlandse webwinkels werken met Klarna. Op haar eigen site meldt Klarna onder het kopje 'Alle webwinkels A-Z' dat aantal. Dit blijkt om een selectie te gaan. In totaal zegt Klarna diensten te leveren aan 7500 webwinkels in Nederland.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl