Tech

Ict-project CBR valt ruim 30 miljoen duurder uit

09 mei 2019 14:02 Aangepast: 09 mei 2019 14:31
Deelnemers aan het theorie-examen voor het halen van het rijbewijs. Beeld © ANP

Een ict-project bij het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) wordt veel duurder dan gepland. Gerekend was op 7 miljoen euro, maar de teller staat inmiddels op 38,8 miljoen euro.

Dat is inclusief een bedrag van 4,6 miljoen euro dat opzij is gezet voor een reorganisatie, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) aan de Tweede Kamer.

Door het nieuwe systeem werd namelijk ook een aantal medewerkers overbodig. Hoeveel is onduidelijk, het CBR reageerde niet direct op vragen van RTL Z.

Rijgeschiktheid aan het Stuur

Het systeem Rijgeschiktheid aan het Stuur is bedoeld om informatie te verzamelen die nodig is bij het tot stand komen van een gezondheidsverklaring.

Keuringsartsen, de politie en het Openbaar Ministerie gebruiken het systeem voor meldingen. Bijvoorbeeld in het geval als iemand niet mag rijden omdat hij of zij met alcohol op achter het stuur is betrapt.

Duurder, duurder, duurder

In 2014 werd besloten dit systeem te gaan bouwen, de totale kosten werden toen geraamd op 7 miljoen. Dat bedrag was na de aanbesteding in 2016 al fors gestegen, toen bleek dat het langer zou duren om te bouwen. In juni van dat jaar was de verwachting dat het 13,2 miljoen zou gaan kosten.

Al heel snel nadat begonnen was met de bouw van het systeem bleek al dat het maken veel langer zou duren en dat het dus ook 'significant meer' zou gaan kosten, schrijft Van Nieuwenhuizen. In april 2017 bleek dat al 23,7 miljoen te zijn.

Geen vast bedrag

De stijgingen zijn deels te wijten aan hoe het contract voor de klus is afgesloten. In plaats van een vast bedrag voor het project af te spreken, werd gekozen voor een 'ontwikkelcontract'.

In zo'n contract betaalt de opdrachtgever alleen voor de gewerkte uren, met als voordeel dat de tarieven lager zijn. Het nadeel: als een project langer duurt, lopen de kosten hard op.

Inmiddels is de verwachting dat als het project aan het einde van dit jaar af is de kosten inclusief de reorganisatiekosten zijn opgelopen tot 38,8 miljoen euro.

Onderzoek

Minister Cora van Nieuwenhuizen laat naar aanleiding van een uitzending van Zembla, die de problemen rond het systeem als eerste meldde, onderzoeken of gegevens van klanten van het CBR wel goed genoeg beveiligd zijn in een nieuw ICT-systeem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van