Privacy

Klacht tegen kinderspeaker Amazon om dataverzameling

09 mei 2019 11:09

De kinderversie van de slimme Amazon-speaker Echo zou data over kinderen verzamelen zonder toestemming van hun ouders.

Dat stellen Amerikaanse privacygroepen in een klacht die ze tegen Amazon indienen bij de handelscommissie FTC, meldt Bloomberg. De Amazon Echo Dot Kid verzamelt volgens de groepen spraakopnames van kinderen, data waarmee de identiteit kan worden herleid en andere persoonlijke informatie.

Die data wordt volgens de privacygroepen langer bewaard dan strikt noodzakelijk. Amazon zou de data namelijk oneindig opslaan en dat is in strijd met de Amerikaanse wet Children’s Online Primacy Protection Act.

De controle op toestemming van de ouders is volgens de privacyorganisaties ook onvoldoende. Kinderen wordt enkel gevraagd om creditcardgegevens. In de praktijk hoeft dat helemaal niet de creditcard van een ouder te zijn, waardoor van toestemming eigenlijk geen sprake is volgens de organisaties.

Amazon verwijst te makkelijk door

Ook vinden de organisaties dat Amazon zich er bij het aanbieden van apps te makkelijk vanaf maakt. De slimme speakers van Amazon hebben zogenoemde 'skills', spraakgestuurde apps van derden die wel persoonlijke informatie gebruiken.

Amazon verwijst voor die gevallen door naar het privacybeleid van die appmakers, maar zo'n beleid bestaat bij slechts 15 procent van die apps.

Vaker in opspraak

Amazon was onlangs ook al in opspraak toen bleek dat werknemers toegang hebben tot de spraakopdrachten van gebruikers. De werknemers luisteren naar slecht verstaanbare opdrachten om de kunstmatige intelligentie van Amazon te verbeteren. Door die toegang bleek ook de locatie van gebruikers te achterhalen.

Amazon-dochterbedrijf Ring zou op eenzelfde manier ook meekijken met de livebeelden van slimme deurbellen en beveiligingscamera's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van