Ga naar de inhoud
Tech

Veel meer files door Uber en Lyft in San Francisco

Verkeer in San Francisco, wachtend om de San Francisco-Oakland Bay Bridge over te steken. Beeld © Getty Images

De mooie beloftes van Uber en Lyft dat hun taxidiensten voor minder verkeersdrukte zou zorgen, blijken niet waar. In de Amerikaanse stad San Francisco werd het juist drukker op de weg door de diensten, blijkt uit onderzoek.

Er vindt wel enige vervanging plaats, waarbij ritjes met de vervoersdiensten andere ritten vervangen. Maar de meeste ritten met Uber of Lyft zorgen voor een extra auto op de weg, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances.

De ritjes hebben bovendien nog een extra nadeel: ze zorgen voor extra files doordat ze stoppen langs de kant van de weg om hun passagiers op te pikken of af te zetten. Vooral langs drukke verkeersaders tussen snelwegen en het centrum zorgt dit voor opstoppingen.

Snelheid omlaag

In het onderzoek zijn cijfers uit 2010, toen de twee bedrijven nog niet actief waren in San Francisco, vergeleken met gegevens uit 2016. De gemiddelde snelheid van het verkeer daalde in die periode met 13 procent.

Het werd sowieso drukker op de weg in de stad, want als de effecten van de komst van de twee bedrijven buiten beschouwing worden gelaten, daalde de snelheid met 4 procent. Als gevolg hiervan, moeten reizigers meer tijd uittrekken om op tijd te komen.

En dus concluderen de onderzoekers dat de taxidiensten de belangrijkste oorzaak zijn van de extra verkeersdrukte en reistijd in de stad, groter dan de effecten van de groei van de bevolking en werkgelegenheid bij elkaar opgeteld. Aan dat laatste hebben beide bedrijven overigens óók bijgedragen, hun hoofdkantoren staan in de stad.

Al
Lees ook:
Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

Beursgang

Uber gaat morgen naar de beurs, het bedrijf wordt gewaardeerd met een prijsrange van 44 tot 50 dollar per aandeel gewaardeerd op 91,5 miljard dollar.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl