Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
'Manipulatief'

Wetsvoorstel VS: verbod lootboxes in games voor minderjarigen

09 mei 2019 10:31 Aangepast: 09 mei 2019 10:38

Een Amerikaans wetsvoorstel moet de verkoop aan minderjarigen van 'manipulatieve' lootboxes in games aan banden leggen.

Het wetsvoorstel moet alle soorten van 'manipulatief ontwerp' in games verbieden voor minderjarigen, meldt The Verge. Als het voorstel van senator Josh Hawley wordt goedgekeurd, zouden lootboxes worden verboden in games voor onder de 18 jaar.

Ook wil Hawley dat de Amerikaanse handhavers zoals de handelscommissie FTC boetes kunnen opleggen als bedrijven toch bewust lootboxes aan minderjarigen verkopen.

Digitale schatkistjes 

Lootboxes zijn een soort digitale schatkistjes in games, die voor echt geld te koop zijn. De inhoud, vaak cosmetische upgrades, is vooraf niet bekend en dus zien veel politici en overheden de kistjes als een vorm van gokken. Kinderen die naar een bepaald voorwerp op zoek zijn, zouden mogelijk steeds nieuwe lootboxes kopen zonder de gevolgen te overzien.

Dergelijke lootboxes zitten in populaire games als Overwatch, PUBG en FIFA. De populaire gratis game Fortnite heeft kortstondig lootboxes aangeboden, maar verdient zijn geld vooral met seizoenspassen, een soort abonnement waarbij spelers allemaal toegang krijgen tot dezelfde nieuwe spelonderdelen.

'Uitbuiten van dwangmatige gewoonten'

"Sociale media en games maken misbruik van verslaving, leiden de aandacht van onze kinderen af van de echte wereld en maken winst uit het aanwakkeren van dwangmatige gewoonten", zegt Hawley. "Ongeacht de voordelen van dit businessmodel voor de tech-industrie, is één ding duidelijk: er is geen excuus om kinderen via dergelijke praktijken uit te buiten."

De senator wil ook de mogelijkheid aan banden leggen om geld te betalen voor sterkere wapens in games, of om meer voortgang te boeken dan spelers die niet betalen. Dergelijke mechanieken moeten volgens de senator niet in games gericht op kinderen zitten, en als het games voor volwassenen betreft moeten de betaal-elementen voor kinderen worden afgeschermd.

Lootboxes in Nederland al deels verboden

De Amerikaanse branchevereniging voor game-uitgevers stelt andere landen al hebben besloten dat lootboxes geen gokken zijn. Ouders hebben volgens de vereniging al de mogelijkheid om het gedrag van hun kinderen in te perken in de games.

In Nederland deed de Kansspelautoriteit al onderzoek naar lootboxes in games. De autoriteit heeft al verschillende uitgevers gewaarschuwd, maar maar heeft nog geen duidelijke lijn getrokken. Eerder dit jaar vroeg een groep van Nederlandse game-ontwikkelaars om duidelijkere regels. PEGI, de instantie die in Europa de leeftijdsclassificaties voor games bepaalt, kwam vorig jaar al wel met een speciale sticker die op games met betaalelementen moet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Game-sector: regels rond gokken moeten duidelijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore