Gevaarlijk

Duitsland staat elektrische stepjes niet toe op de stoep

08 mei 2019 19:46 Aangepast: 08 mei 2019 19:47

De Duitse minister van Verkeer Andreas Scheuer (CSU) haalt bakzeil. Hij gaat elektrische stepjes toch niet toestaan op het trottoir.

Scheuer ontpopte zich eerder als een groot voorvechter van elektrische stepjes: volgens hem een milieuvriendelijke vorm van vervoer. Er ontstond echter de nodige weerstand tegen zijn plannen om het nieuwe vervoermiddel toe te staan. Vooral omdat de CSU-bewindsman de stepjes ook op de stoep wilde laten rijden.

Volgens tegenstanders zouden de elektrische stepjes voetgangers in gevaar kunnen brengen. Met name kinderen, ouderen en mensen die slecht ter been zijn, zouden niet meer veilig zijn. Een meerderheid van de transportcommissie van de Bundesrat (de Duitse Eerste Kamer) was het daarmee eens.

Fietspaden

Om zijn voorstel op 17 september alsnog door de Bundesrat te krijgen, past Scheuer zijn plannen nu aan. “Het gaat mij erom om nieuwe vormen van transport mogelijk te maken, op een manier dat ze niemand in gevaar brengen”, aldus de minister. “Of mensen nu oud of jong zijn: ze moeten zich veilig kunnen voelen in het verkeer.”

De elektrische stepjes zullen nu waarschijnlijk alleen worden toegestaan op fietspaden. Die beslissing leidt overigens eveneens tot kritiek. Fietsorganisaties en politici van de Groenen menen dat de Duitse fietspaden niet breed genoeg zijn voor zowel fietsers als gebruikers van stepjes.

Frankrijk

Duitsland is niet het enige land waar het gebruik van elektrische stepjes op de stoep weerzin oproept. In Frankrijk besloot de minister van Verkeer Élisabeth Borne onlangs om de stepjes niet meer toe te staan op het trottoir. Wie zijn elektrische stepje toch op de stoep gebruikt, kan vanaf september een boete van 135 euro krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: veel gewonden door elektrische stepjes

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Petitie: sta elektrische stepjes op de openbare weg toe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van