Voorspellen

Nieuw systeem met AI voorspelt borstkanker veel preciezer

08 mei 2019 11:40 Aangepast: 09 mei 2019 18:02

Wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit voorspellen borstkanker dankzij een systeem met kunstmatige intelligentie veel nauwkeuriger dan met voorgaande methodes.

MIT-wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om met kunstmatige intelligentie (AI) mammogrammen oftewel borstfoto's te analyseren. Daarmee is te voorspellen of een vrouw in de toekomst borstkanker krijgt. Het systeem kijkt tot vijf jaar in de toekomst.

De wetenschappers bestudeerden de borstfoto's van zo'n 60.000 patiënten. Uit deze groep foto's identificeerden ze welke vrouwen binnen vijf jaar na de screening borstkanker ontwikkelden. Met deze data bouwden de wetenschappers een model met AI, dat de subtiele veranderingen herkent in het borstweefsel die de voortekenen van borstkanker zijn.

Grote verbetering

Deze methode identificeert patiënten met een hoog risico met een nauwkeurigheid van 31 procent. Dat is een aanzienlijke verbetering in vergelijking met de traditionele methodes die een nauwkeurigheid halen van 18 procent.

Daarnaast blijkt de AI ook even goed te zijn in het voorspellen van borstkanker in niet-blanke patiënten. De traditionele methodes zijn ontwikkeld voor blanke vrouwen en blijken vaak niet goed te werken voor vrouwen met een donkere huidskleur. In de VS hebben Afro-Amerikaanse vrouwen 43 procent meer kans om aan borstkanker te overlijden. Deze nieuwe AI-methode biedt deze groep vrouwen veel betere voorspelling op het risico om in de toekomst borstkanker te krijgen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Algoritme ontdekt Alzheimer jaren van tevoren

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AI van Google-bedrijf DeepMind detecteert oogziektes

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van