Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Feature-fest op WWDC 2019

'iOS 13 wordt sneller en krijgt donkere modus'

06 mei 2019 16:17 Aangepast: 06 mei 2019 17:08

Ingewijden bij Apple hebben verteld welke nieuwe functies de updates van iOS, macOS en watchOS gaan krijgen. De updates naar iOS 13, macOS 10.15 en watchOS 6 worden vanaf juni verwacht.

Het gaat om een groot aantal nieuwe functies die Apple tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC op 4 juni zal presenteren, meldt Bloomberg. iOS 13 zou in navolging van iOS 12 opnieuw sneller worden en het aantal bugs zou verminderen. iOS 13 zou nieuwe animaties krijgen bij het openen en sluiten van apps en de widgets links van het thuisscherm krijgen een 'cleanere look'.

Ook wordt er opnieuw gesproken van de donkere modus, waarbij heel iOS 13 met één knop in een voornamelijk zwartgrijze kleurstelling wordt weergegeven.

Apple zou daarnaast een SwiftKey-achtige functie voor het toetsenbord overwegen, waarbij gebruikers van letter naar letter kunnen vegen. Apple Maps laat gebruikers meer veelgebruikte locaties bewaren en er lijkt inderdaad een uitgebreide Find my Friends-functie voor zowel mensen, apparaten en een nieuwe zoek-gadget komen.

iPad krijgt meer eigen functies

De Herinneringen-app krijgt een aantal nieuwe functies, voornamelijk gericht op het ordenen van taken. Gebruikers kunnen taken voor vandaag scheiden van andere geplande taken en alles met kleuren overzichtelijk maken. De Gezondheid-app wordt uitgebreid en toont gebruikers elke dag een rapport van hun gezondheid. Daarin wordt meegenomen hoe luid zij muziek luisteren. Ook wordt een menstruatiekalender aan de app toegevoegd.

De iPad krijgt ook wat speciale functies, zoals een verbeterd multitask-scherm. Ook krijgt de iPad een aangepast thuisscherm, en de mogelijkheid om door meerdere versies van dezelfde app te schakelen. Dat laatste is in potentie een grote stap. Het zou de iPad een stuk meer laten functioneren als een Mac. Nu kunnen gebruikers hooguit meerdere tabs in één app openen, maar is het bijvoorbeeld niet mogelijk om tegelijkertijd twee dezelfde tekstverwerkers naast elkaar te openen.

App Store voor watchOS

Apple zou het systeem van de Apple Watch, watchOS, minder afhankelijk maken van iOS door het horloge een eigen App Store te geven. Nu moeten apps voor het horloge van Apple nog via de gekoppelde iPhone worden geïnstalleerd. Ook krijgt watchOS de Dictafoon-app die de iPhone en Mac al hebben. Tegens komt er een Apple Books-app voor luisterboeken en een Calculator-app voor het horloge.

De Apple Watch krijgt nieuwe gezondheidsfuncties: een menstruatiekalender en daarnaast een app die gebruikers herinnert hun medicijnen te nemen. Ook komt er een aantal nieuwe wijzerplaten en groeit het aantal complicaties, de kleine stukjes informatie uit apps die op een wijzerplaat worden getoond.

Mac krijgt iOS-apps en losse Muziek-app

Voor de Mac worden een aantal functies genoemd die al eerder in geruchten voorbij kwamen. Zo krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om hun iOS-apps vrij makkelijk over te zetten naar de Mac. Apple zelf zou zijn Podcast-app en nieuwe Find my Friends-app op die manier overzetten naar de Mac.

Ook krijgt de Mac de functie schermtijd, kunnen Siri Shortcuts op de Mac worden gebruikt en krijgt de Mac ook de vernieuwde Herinneringen-app die naar iOS komt. De Muziek-app zou in lijn met eerdere geruchten een eigen Mac-app krijgen, losgeweekt van het logge iTunes.

Nieuwe Mac Pro

Naar verwachting toont Apple tijdens WWDC ook zijn nieuwe Mac Pro, waar al een aantal jaar aan wordt gewerkt. Volgens geruchten zou Apple ook opnieuw werken aan een eigen los beeldscherm, nadat het een aantal jaar geleden stopte met het verkopen van zijn eigen Thunderbolt Display. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore